Elektriciteit uit bacteriën stapje dichterbij

Bacteriën gebruiken als een bron van energie om uw telefoon op te laden? Een nieuwe ontdekking maakt het zomaar mogelijk.

Wetenschappers zijn er eindelijk achter hoe de proteïnes die bacteriën in staat stellen om elektriciteit over te brengen in elkaar steken. Na onderzoek is de moleculaire samenstelling van de proteïnes nu bekend.

Elektronen
Wanneer bacteriën organische koolstofmoleculen verwerken, komen daarbij elektronen vrij. Deze worden via de proteïnen naar het oppervlak van de bacterie afgevoerd. Door de bacteriën ‘aan te sluiten’ kunnen deze elektronen worden afgetapt en worden gebruikt als energiebron.

WIST U DAT…

Bio-batterij
En dat is goed nieuws. Het stelt wetenschappers namelijk in staat om een ‘bio-batterij’ te maken. Voortaan kan de energie van bacteriën in theorie worden afgetapt en worden gebruikt om bijvoorbeeld uw mobiele telefoon op te laden.

Energie
“Het identificeren van de precieze moleculaire structuur van de belangrijkste proteïnes die betrokken zijn bij dit proces (het doorgeven van elektriciteit, red.) is een belangrijke stap om microben in de toekomst te kunnen gebruiken als een duurzame bron van energie,” meent onderzoeker Tom Clarke. Het is een prachtige vorm van energie. Bacteriën kunnen afval omzetten in energie. En zowel van bacteriën als afval hebben we meer dan genoeg. Zo moet het mogelijk zijn om bijvoorbeeld energie op te wekken uit de uitwerpselen van bijvoorbeeld dieren en mensen.

In het verleden is het wetenschappers al wel eens gelukt om energie uit bacteriën te halen, maar dat proces was niet zo efficiënt. Het leverde maar weinig energie op. Doordat nu meer bekend is over de samenstelling van de proteïnen van de bacterie gaat dat echter veranderen.

De onderzoekers gebruikten voor hun studie de bacterie Shewanella oneidensis. De bacterie is op de foto hierboven te zien. Foto: EMSL.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd