Elektronica straks in uw eigen huiskamer printen

20121123-153609.jpg

Wetenschappers hebben een nieuw materiaal ontwikkeld, waarmee heel makkelijk elektronische materialen en sensors kunnen worden geprint. De techniek kan zelfs op de simpelste 3D-printers worden gebruikt.

Uitvinders van de universiteit van Warwick ontwikkelden het materiaal, dat goedkoop is en zelfs werkt met nu al bestaande, goedkope 3D-printers. Het materiaal kan daarmee zelfs gebruikt worden door hobbyisten die thuis een printer hebben staan. De nieuwe technologie is goedkoop, omdat gebruik wordt gemaakt van een nieuw soort geleidend plastic.

Carbomorph
Het materiaal wordt carbomorph genoemd, omdat het gemaakt wordt van koolstofdeeltjes (carbon) en polymorph plastic. Met het carbomorph kunnen elektronische laagjes en sensors worden toegevoegd aan een structuur. Ook kunnen op die manier aanraakgevoelige onderdelen worden geprint, die aan de print kunnen worden toegevoegd.

Wist u dat…

… de wetenschap één van de grootste problemen van het 3D-printen heeft opgelost, door structuren veel steviger te maken?

Gevoelige koffiemok
Om het carbomorph te testen, hebben de uitvinders al enkele sensoren geprint voor videogamecontrollers, die zich vervolgens aanpassen aan de handen van de gebruiker. Ook maakten ze een koffiemok die automatisch kan vertellen hoe vol hij zit. De volgende stap, stellen de onderzoekers, is om complexere structuren te gaan bouwen, zoals kabels en componenten om op computers aan te sluiten.

Toegankelijke methode
Het nieuwe materiaal is gemaakt door dr. Simon Leigh van de Universiteit van Warwick. Die zegt: “Ik vond 3D-printen altijd al interessant en het is geweldig om te zien hoe onderdelen van computers en mobiele telefoons zo geprint kunnen worden. Maar ze werkten eigenlijk nooit, of de hele printer moest er voor aangepast worden. Deze techniek gebruikt een aanpassing van bestaand plastic, zodat het voor alle printers geschikt wordt.”

De onderzoekers zien grote voordelen voor productie van goederen in de toekomst. “We kunnen met deze nieuwe technologie straks veel gepersonaliseerde elektronica maken, iets dat in onze digitale toekomst veel belangrijker gaat worden,” aldus Leigh.

Bronmateriaal

"A Simple, Low-Cost Conductive Composite Material for 3D Printing of Electronic Sensors" - PLOSone.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Fisherss (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd