Elektronisch implantaat laat blinden zien

Wetenschappers uit Duitsland en de Verenigde Staten hebben elektronische implantaten ontwikkeld die het zicht teruggeven aan mensen met retinale dystrofie. Deze aandoening zorgt ervoor dat de fotoreceptoren in het oog achteruit gaan en leidt tot blindheid. De implantaten nemen het werk van de fotoreceptoren over en de resultaten zijn veelbelovend.

Fotoreceptoren zijn lichtgevoelige cellen in het netvlies. De onderzoekers moesten dus iets ontwikkelen wat net zo gevoelig is. Het resultaat: een microchip met daarin 1500 diodes. De diodes reageren op licht en worden in het netvlies geplaatst. De microchip bevindt zich daar op dezelfde plek als de fotoreceptoren en stimuleren de nabije zenuwen die normaal signalen aan het brein doorgeven. De diodes doen de gezonde fotoreceptoren dus perfect na.

Succes
De onderzoekers hebben de microchip inmiddels in de ogen van drie proefpersonen geplaatst. Alle proefpersonen waren met de chip in staat om heldere objecten waar te nemen. Eén van de proefpersonen kon zelfs normale objecten en grote letters zien.

Goedkeuring
De studie mag een succes genoemd worden, maar nader onderzoek is noodzakelijk. Uit voorzorg zijn de voorlopige implantaten na enkele weken uit het oog van de proefpersonen gehaald. De onderzoekers hebben inmiddels een nieuw implantaat ontwikkeld dat langer kan blijven zitten. Zodra dit is goedgekeurd kan het permanent worden geplaatst.

Bekijk hier een filmpje van het experiment met de microchip.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd