Elektronische tattoo houdt u in de gaten

Een nieuwe superdunne sensor kan als een tattoo op de huid geplakt worden en zo onder meer patiënten in de gaten houden.

De sensor doet denken aan een soort tattoo. Net als een tatoeage lijkt het superdunne apparaatje op te gaan in de huid. De sensor is nog dunner dan een menselijke haar en zit mensen zeker niet in de weg. Het apparaatje beweegt mee met de huid en kan een beetje ineen worden geduwd en uit elkaar worden getrokken. De sensor wordt op dezelfde manier als de nep-tatoeages aangebracht. Het apparaatje bevindt zich op papier en verplaatst zich door water naar de huid.

Het werkt
De sensor blijkt goed te werken. De onderzoekers maten er al de elektrische activiteit in benen, de hersenen en het hart mee. En de metingen komen overeen met de metingen van de apparatuur die nu gebruikt wordt.

WIST U DAT…

…er ook gewerkt wordt aan een apotheek onder uw huid?

Klein
De sensor heeft overduidelijk wel een streepje voor op deze apparatuur. Het apparaatje is heel klein en zit patiënten niet in de weg. Dat kan van grote apparaten met tal van snoertjes niet gezegd worden. Bovendien zouden de metingen van de sensor wat nauwkeuriger zijn, omdat de sensor de patiënten niet hindert.

Twee weken
Experimenten tonen aan dat de sensor de huid niet irriteert. Enige nadeel is dat de huid zich regelmatig ‘ververst’ en oude cellen laat vallen. Op een gegeven moment laat de sensor dus los. Heel concreet betekent dat dat een nieuwe sensor om de twee weken moet worden bevestigd.

Niet alleen patiënten zouden gebaat zijn bij de sensor. Ook gamers kunnen er veel aan hebben. Als de sensor op de keel wordt bevestigd, kan deze het verschil voelen tussen woorden als ‘links’ en ‘rechts’. Mogelijk stelt de sensor gamers in de toekomst in staat om personages in spellen met de stem aan te sturen.

Bronmateriaal

"Electronic tattoo 'could revolutionise patient monitoring'" - BBC.co.uk
Foto bovenaan dit artikel: Universiteit van Illinois.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd