Elf ‘nieuwe’ panterkameleons gevonden op Madagaskar

panterkameleon

Het eiland Madagaskar heeft een unieke biodiversiteit, wat voornamelijk komt door de geïsoleerde ligging. Professor Michel Milinkovitch van de universiteit van Genève heeft de kleurrijke panterkameleon onderzocht en ontdekte dat er niet sprake is van één, maar van elf diersoorten.

Milinkovitch en zijn team kwamen 324 panterkameleons tegen tijdens hun expeditie van het oosten van Madagaskar naar de westkust. Er werd DNA afgenomen en tevens fotografeerden de onderzoekers de kleurpatronen op de huid van de kameleons.

Uit de analyse blijkt dat er elf soorten panterkameleons zijn. Kleine veranderingen van de kleurpatronen onthullen tot welke soort een panterkameleon hoort. Volgens Milinkovitch is het belangrijk om te weten dat er elf soorten zijn, omdat iedere nieuwe kameleonsoort op een andere plek leeft en er dus andere maatregelen nodig zijn om de kameleons te behouden. Vooral ontbossing is een groot probleem op Madagaskar, waardoor honderden diersoorten met uitsterven worden bedreigd. Dit heeft vooral te maken met het feit dat inwoners arm zijn. Zij hebben brandhout en akkerbouwgronden nodig.

Op dit moment worden 400 reptielen, 300 amfibieën, 300 vogels, 15.000 planten en ontelbaar veel ongewervelde dieren met uitsterven bedreigd. 80% tot 90% van alle levende organismen op Madagaskar is endemisch. Dit betekent dat veel soorten alleen op dit eiland leven en nergens anders ter wereld voorkomen. Bekende Madagaskarbewoners zijn de apenbroodboom (baobab), de muislemuur en de fretkat.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd