Elon Musk: “Mensen landen in 2026 op Mars”

bemand-mars

De Amerikaanse ingenieur en ondernemer Elon Musk verwacht dat de eerste mensen over tien tot twaalf jaar op Mars landen. Belangrijker vindt hij dat er een zelfvoorzienende stad op Mars wordt gebouwd, zodat leven multiplanetair wordt.

Een zelfvoorzienende stad op Mars betekent dat er niet gependeld hoeft te worden tussen de aarde en de rode planeet met voedsel, water en zuurstof. Dit scheelt in de kosten. In zo’n zelfvoorzienende stad kunnen inwoners op Mars zelf groentes kweken of water pompen.

SpaceX-topman Elon Musk
SpaceX-topman Elon Musk
Nog belangrijker is het multiplanetair maken van aards leven. Stel, de mensheid vestigt zich permanent op meer dan één planeet, dan is de kans dat alle mensen in één keer worden uitgeroeid – bijv. door een grote asteroïde – extreem klein. Vooral wanneer we ons in de toekomst in meerdere zonnestelsels gaan vestigen en niet meer afhankelijk zijn van de zon.

Eigen Mars-capsule?
De topman van SpaceX, PayPal en Tesla gelooft zeker in een missie naar Mars, maar heeft nog geen concrete plannen voor een vlucht naar de rode planeet. “Wij als bedrijf moeten zorgen dat de weg naar de toekomst voorspelbaar is. Dit is belangrijk voor hedgefondsbeheerders”, legt Musk uit. “In de ideale situatie hebben we al een paar keer gevlogen met een Mars-capsule, voordat wij deze publiekelijk aankondigen.”

Als de mensheid zich permanent op meer dan één planeet vestigt, is de kans dat alle mensen in één keer worden uitgeroeid extreem klein

Dragon V2
Sowieso timmert SpaceX aan de weg. Op dit moment werkt het bedrijf aan de Dragon V2, een ruimtetaxi die astronauten tegen 2017 naar het internationale ruimtestation brengt. Logischerwijs zal er ook een Dragon V3 komen. De verwachting is dat deze capsule ingezet gaat worden voor een bemande missie naar Mars.

Is de Dragon V2 een voorbode van wat gaat komen?
Is de Dragon V2 een voorbode van wat gaat komen?

Zware raket
Een andere goede ontwikkeling van SpaceX is de Falcon Heavy-raket. Dit is de zwaarste raket sinds de Saturn V-raketten uit het Apollo-tijdperk. De Falcon Heavy-raket is even hoog als een flatgebouw met 22 verdiepingen en kan een satelliet of ruimtesonde met een gewicht van 53.000 kilo lanceren. Een gemiddelde lancering met deze raket gaat tussen de 56 en 87 miljoen euro kosten. Dit is een koopje in vergelijking met een Delta 4-lancering (192 miljoen euro).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd