Embryo moet examen doen alvorens hij zich mag innestelen

embryo

Sommige embryo’s nestelen zich zonder probleem in de baarmoeder. Anderen wil het maar niet lukken. Nieuw onderzoek toont nu aan hoe dat komt. Embryo’s moeten een soort examen afleggen voor ze in aanmerking komen voor innesteling en embryo’s die dat examen niet goed afleggen, hoeven niet op een plekje in de baarmoeder te rekenen.

Voor embryo’s zich innestelen verschillen ze genetisch gezien sterk van elkaar. Sommige embryo’s bevatten geen enkele normale cel, terwijl anderen een mix van normale en abnormale cellen zijn. In dit stadium zijn de verschillen tussen embryo’s dus groot.

Signaal
Nieuw onderzoek toont nu aan dat niet elke embryo zich zomaar in kan nestelen. Wetenschappers hebben ontdekt dat alleen de embryo’s die van hoge kwaliteit zijn een chemisch stofje afgeven die het baarmoederslijmvlies klaarstoomt voor de innesteling. Het chemische signaal van embryo’s die niet van hoge kwaliteit zijn, wordt verstoord en dat verstoorde signaal zorgt ervoor dat de kans dat de baarmoeder zich opmaakt voor innesteling heel klein is.

WIST U DAT…

Examen
De onderzoekers vergelijken het ook wel met een examen dat de embryo’s moeten afleggen voordat ze zich kunnen innestelen. De baarmoeder is daarbij de examinator. Maar in sommige gevallen is deze examinator wellicht te streng of juist te laks. En dat kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen of complicaties. Een te strenge baarmoeder legt de lat voor embryo’s te hoog: zelfs de beste embryo’s mogen zich niet innestelen. Een lakse baarmoeder laat embryo’s toe die eigenlijk niet aan de eisen voldoen. Dat laatste kan resulteren in een miskraam of problemen later in de zwangerschap.

De onderzoekers gaan nu kijken of het mogelijk is om de baarmoeder indien nodig te helpen om een strenge, doch rechtvaardige examinator te zijn. Dat zou een doorbraak kunnen zijn. Bijvoorbeeld voor stellen die hun toevlucht nemen tot IVF: de belangrijkste reden voor mislukte IVF-pogingen is nog altijd dat een embryo er niet in slaagt om zich in te nestelen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd