Emissiebeperking kan jaarlijks 280.000 levens redden

Als alle landen de uitstoot van schadelijke stoffen sterk zouden beperken, dan kan dat in de toekomst jaarlijks veel levens redden, zo blijkt.

Onderzoeker Drew Shindell van NASA Goddard Institute for Space Studies bracht de huidige uitstoot in kaart. Hij lette daarbij niet zozeer op CO2-uitstoot, als wel op de uitstoot van bijvoorbeeld koolstofmonoxide en stikstofoxide. Stofjes zoals deze dragen bij aan het broeikaseffect, maar hebben ook een negatieve uitwerking op de gezondheid van mensen.

Modellen
Vervolgens voerde Shindell in de modellen die zijn studie had opgeleverd een aantal strenge maatregelen door. De uitstoot van de schadelijke stoffen drong hij in landen als China flink terug (in dezelfde mate als Europa zou willen).

Schone lucht
De resultaten zijn gigantisch. Als landen de maatregelen in 2015 doorgevoerd zouden hebben, zou dat in 2030 resulteren in 280.000 minder doden (dankzij een schonere lucht). Ook bezuinigen landen dan zo’n 2,4 triljoen dollar op gezondheidszorg, zo is in het blad Nature te lezen.

Doordat de ozonlaag door de maatregelen gespaard wordt, doen ook gewassen het beter. Zo wordt er voor miljarden aan voedsel gered. Ook de opwarming wordt afgeremd: op het noordelijk halfrond resulteert het tussen 2040 en 2070 in een opwarming die 0,2 graden Celsius lager uitvalt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd