Emoji’s blijken enorme bron van misverstanden te zijn

De ontvanger interpreteert een emoji vaak heel anders dan de zender deze bedoelt, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Ze worden op grote schaal gebruikt: de emoji’s. We gebruiken ze met name om anderen te laten weten hoe we over iets denken of wat we bij een bepaalde gebeurtenis voelen. Maar komt dat nu werkelijk goed over? Nee, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Verwarring alom
De onderzoekers legden proefpersonen verschillende emoji’s voor en vroegen ze onder meer om de emoji te beschrijven. Ook moesten de proefpersonen op een schaal van -5 (zeer negatief) tot 5 (zeer positief) aangeven welke emotie de emoji opriep. Verrassend genoeg bleken mensen een emoji vaak heel anders te interpreteren. Neem bijvoorbeeld de emoji die je hieronder ziet. Sommige mensen vonden dat de emoji een zeer positieve emotie aangaf, terwijl er ook mensen waren die vonden dat de emoji juist een heel negatieve emotie weergaf.

SentimentRatings-GrinningFaceWSmilingEyes_Apple-1

Verschillende platformen
Nog verwarrender worden de emoji’s wanneer je ze stuurt naar iemand met een heel ander besturingssysteem. In feite is een emoji niets anders dan een verzameling tekens (bijvoorbeeld 😉 of :D) die door je telefoon worden omgezet in een gezichtje. Maar een iPhone verandert een 😉 in een ander gezichtje dan bijvoorbeeld de Google Nexus. Dus als jij een iPhone hebt en een 😉 naar een vriend met een Google Nexus stuurt dan krijgt die vriend een andere emoji te zien dan jij op je iPhone ziet. En zo hebben niet alleen verschillende telefoons, maar ook verschillende sociale media elk hun eigen ‘gezichtjes’ bij een verzameling tekens. Hieronder zie je hoe groot de verschillen zijn:

dezelfde

Verschillende interpretaties
En die verschillen leiden tot verschillende interpretaties, zoals je hieronder weer ziet. “Wat dit figuur ons vertelt, is, dat wanneer een iPhone-gebruiker deze emoji naar een Windows Phone-, Samsung-, LG- of Nexus-gebruiker stuurt, de iPhone-gebruiker een lichtelijk negatieve emoji stuurt naar iemand die deze zal interpreteren als een relatief positieve emoji,” zo vertelt onderzoeker Hannah Miller.

verschillende platformen

Misverstand
Op een schaal van -5 tot 5 bleken 9 van de 22 onderzochte emoji’s die tussen twee verschillende platformen werden verstuurd gemiddeld bij de ontvanger een emotie op te roepen die meer dan 2 punten van de emotie die de zender bedoelde, verwijderd was. En zelfs wanneer mensen met dezelfde telefoon of op hetzelfde sociale medium elkaar een emoji stuurden, lagen de emoties van de ontvanger bij die emoji gemiddeld 1,88 punten van de emoties van de zender vandaan.

Een emoji versturen naar een ander besturingssysteem: dan loop je zeker het risico dat je verkeerd begrepen wordt.
Een emoji versturen naar een ander besturingssysteem: dan loop je zeker het risico dat je verkeerd begrepen wordt.

De onderzoekers hopen zich nog verder te verdiepen in de emoji’s. Zo willen ze deze graag gaan onderzoeken in de volledige context, dus met de tekst die erbij staat. Ook zouden ze graag onderzoek willen doen naar de interpretatie van emoji’s in verschillende culturen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd