Energie uit…lucht

Van de wind kun je niet leven, maar van vochtige lucht over een tijdje misschien wel. Wetenschappers beweren dat waterdruppels in de lucht elektrische schokken kunnen opvangen en doorgeven aan metalen. Die elektrische stroom kunnen wij weer gebruiken om gebouwen te verlichten. De onderzoekers noemen het hygroelectricity oftewel: vochtige elektriciteit.

Met name hele vochtige gebieden kunnen baat hebben bij deze bijzondere vorm van energie. Onderzoeker Fernando Galembeck ziet het al helemaal voor zich. Gebouwen zouden in plaats van zonnepanelen bedekt kunnen worden met metalen platen. Deze trekken de stroom zo uit de lucht.

Overal
Hoe werkt het nu precies? Zoals u weet is stroom overal. Het zorgt ervoor dat uw haar recht overeind gaat staan als u uw wollen trui aantrekt. Maar het kan u ook letterlijk schokken als u een ijzeren deurknop aanraakt: de stroom die zich in uw lichaam heeft opgebouwd, komt tot een ontlading.

Vangen
Die stroom is met name in vochtige gebieden relatief gemakkelijk te ‘vangen’. En wel door middel van waterdruppels. Deze kunnen de elektrische lading overdragen op metalen zoals siliciumdioxide.

Bliksem
Deze manier van energie ‘opwekken’ heeft nog een mooi voordeel: de bliksem zorgt voor minder slachtoffers. Het lijkt misschien van de hak op de tak, maar er is overduidelijk een verband tussen de bliksem en hygro-elektriciteit. Bliksem ontstaat doordat een elektrische lading zich in de atmosfeer opbouwt. Als de metalen panelen met behulp van waterdruppels de elektriciteit uit de lucht trekken, kan er geen bliksem meer ontstaan.

Het klinkt prachtig, maar zoals het er nu naar uitziet is de technologie er nog niet klaar voor. Jaren van onderzoek moeten volgen alvorens deze veelbelovende studie werkelijkheid wordt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd