Enige kennis van fysica is wellicht aangeboren

Nieuw onderzoek wijst erop dat we de beginselen van de fysica al onder de knie hebben wanneer we ter wereld komen.

Dat concluderen onderzoekers in het blad Cognitive Science. Ze baseren hun conclusies op een analyse van eerdere wetenschappelijke onderzoeken.

Zwaartekracht
Uit de analyse blijkt dat baby’s van twee maanden al verwachten dat objecten die niet worden vastgehouden of ergens bovenop staan naar beneden vallen. Ook weten ze dat objecten die verstopt worden er nog wel zijn en dus niet ophouden te bestaan.

WIST U DAT…

Vaste substantie
Op een leeftijd van vijf maanden weten baby’s al dat een substantie als water niet vast is. En met tien maanden kiezen baby’s wanneer ze de keuze hebben tussen een grote en kleine hoeveelheid steevast voor de grote.

Verwachting
Op basis van al die onderzoeken, kunnen de wetenschappers maar één conclusie trekken. “Wij geloven dat baby’s geboren worden met verwachtingen over de objecten om hen heen,” vertelt onderzoeker Kristy vanMarle in een persbericht. “Zelfs wanneer ze dat nooit geleerd hebben. Als het kind zich ontwikkelt wordt die kennis bijgeschaafd en leidt het tot bekwaamheden die we als volwassenen gebruiken.” VanMarle noemt het ‘intuïtieve fysica’. “Als een glas melk van de tafel valt, kan iemand proberen om de beker te vangen, maar hij of zij zal niet proberen om de melk te vangen. De persoon denkt daar niet bewust over na, het brein verwerkt de informatie en de persoon reageert. Het grootste deel van onze dagelijkse interacties met deze wereld gaat automatisch en wij geloven dat jonge kinderen ook in staat zijn om verwachtingen te hebben en het gedrag van objecten of stoffen waar ze mee in aanraking komen te voorspellen.”

Ouders kunnen hun kinderen heel gemakkelijk helpen om die intuïtieve ideeën over fysica toe te passen. Bijvoorbeeld door met ze te spelen en ze te confronteren met verschillende (veilige) objecten en substanties.

Bronmateriaal

"Babies Are Born With “Intuitive Physics” Knowledge, Says MU Researcher" - MUNews.missouri.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door rifqy (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd