Enorme ruimtesteen vormt toch geen gevaar voor de aarde

planetoïde

Geruststellende woorden van NASA: beweringen dat de recent door Russische onderzoekers ontdekte flinke planetoïde op ramkoers ligt met de aarde, kloppen niet. 2014 UR116 vormt geen bedreiging voor onze planeet.

Planetoïde 2014 UR116 werd op 27 oktober door Russische onderzoekers ontdekt. De ruimtesteen is ongeveer 400 meter groot. Al snel doken er in de media doemscenario’s op. De enorme planetoïde zou op korte termijn een bedreiging vormen voor de aarde.

Geen gevaar
NASA heeft de planetoïde nu bestudeerd en de baan van de ruimtesteen nauwkeuriger in beeld gebracht. En dat leidt tot geruststellende woorden. “Hoewel deze 400 meter grote planetoïde er drie jaar over doet om een rondje rond de zon te voltooien en dus regelmatig door de omgeving van de aarde reist, vormt deze geen bedreiging omdat de baan van de planetoïde daarvoor te ver van de aarde vandaan blijft,” concludeert NASA. De komende 150 jaar vormt 2014 UR116 geen bedreiging voor de aarde (of een andere planeet in ons zonnestelsel), zo tonen computersimulaties aan.

Onderzoek
Met grote regelmaat worden planetoïden ontdekt. En daar zijn soms ook planetoïden bij die in eerste instantie een gevaar lijken te vormen voor de aarde. Bij nader onderzoek wordt die bewering echter vaak ontkracht. Hoe langer wetenschappers een planetoïde kunnen bestuderen, hoe nauwkeuriger hun beeld van de baan van de ruimtesteen wordt. Met behulp van computersimulaties kunnen ze vervolgens ook nagaan waar de ruimtesteen zich op lange termijn (tot 150 jaar van nu) bevinden zal.

Planetoïden die zelfs na nauwkeurig onderzoek nog niet als ongevaarlijk kunnen worden bestempeld, belanden op de lijst met Potentially Hazardous Asteroids. Om op deze lijst te belanden, moeten planetoïden aan twee eisen voldoen: hun baan brengt ze op 0,05 AU (7,4 miljoen kilometer) afstand of minder van de aarde én de ruimtestenen moeten een absolute magnitude hebben van 22 of groter (wat ongeveer gelijk staat aan een grootte van minstens 110 meter). Op de lijst staan momenteel iets meer dan 1500 ruimtestenen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd