Enorme vulkanen van Mars groeien ont-zet-tend traag

In 1.000.000 jaar worden ze hooguit 70 centimeter hoger.

Op Mars vinden we de grootste vulkanen van ons zonnestelsel. Denk bijvoorbeeld aan de reus op de foto bovenaan dit artikel: Olympus Mons. Deze joekel is zo’n 25 kilometer hoog!

Mantelpluimen
Hoewel de vulkanen op Mars veel hoger zijn dan op aarde, ontstaan ze wel op een vergelijkbare manier. Namelijk door toedoen van mantelpluimen die door de korst heen prikken. Op aarde beweegt die korst over de mantelpluim heen, waardoor een rits aan vulkanen ontstaat (zoals je bijvoorbeeld op Hawaii ziet). De korst van Mars beweegt niet, waardoor vulkanen dus gedurende ontzettend lange tijd op dezelfde plek kunnen uitbarsten en ook uitzonderlijk groot kunnen worden.

Trááág
Maar dat groot worden gaat dus niet zo snel. Sterker nog: het gaat zo’n 1000 keer langzamer dan op aarde, zo schrijven onderzoekers in het blad Nature Communications.

Meteorieten
De onderzoekers trekken die conclusie op basis van verschillende meteorieten die afkomstig zijn van Mars en op aarde zijn geland. Alle meteorieten bleken afkomstig te zijn van dezelfde vulkaan op Mars en zo’n 10,7 miljoen jaar geleden tijdens een inslag op de rode planeet te zijn ontstaan. Door de leeftijd van de meteorieten te bepalen, konden de onderzoekers de groei van die vulkaan reconstrueren.

Uit het onderzoek blijkt dat deze vulkaan elke 1 miljoen jaar ongeveer 40 tot 70 centimeter groter werd, dankzij vier duidelijk van elkaar te onderscheiden uitbarstingen die over een periode van 93 miljoen jaar plaatsvonden. Het zou betekenen dat de vulkanen op Mars veel trager groeien dan gedacht. En dat wijst er weer op dat de rode planeet – afgaand op de enorme vulkanen die we er nu vinden – al veel eerder vulkanische actief was dan werd aangenomen.

Bronmateriaal

"Taking the pulse of Mars via dating of a plume-fed
volcano
" - Nature Communications

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd