Enzym gaat de strijd aan met zenuwgas

zenuwgasWanneer een persoon te maken krijgt met een flinke dosis zenuwgas, dan kunnen doktoren weinig doen. In de toekomst gaat dit wellicht veranderen. Wetenschappers van het Israëlische Weizmann Instituut melden dat zij een gemuteerd enzym hebben gecreëerd dat de strijd aan kan gaan met giftige zenuwgassen als tabun, soman en sarin. Een doorbraak!

Zenuwgassen zorgen ervoor dat mensen stikken en vervolgens sterven. Het gas bevat acetylcholine-esterase, een enzym dat de neurotransmitter acetylcholine afbreekt. Deze neurotransmitter draagt informatie tussen twee zenuwcellen of neuronen over. Zenuwgassen voorkomen dus dat zenuwcellen en neuronen kunnen communiceren.

Wie is blootgesteld aan een kleine dosis zenuwgas kan behandeld worden, bijvoorbeeld met atropine, maar vaak zijn de bijwerkingen erg onprettig.

PON1
Professor Dan Tawfik en zijn collega’s van de Weizmann Instituut hebben een enzym gevonden in het menselijke lichaam dat kan vechten tegen zenuwgassen, namelijk PON1. Vervolgens muteerde het team dit enzym, zodat een efficiëntere variant ontstond. Dit proces werd een paar keer herhaald.

Succesvol
Tawfik beweert dat het enzym de strijd aan kan gaan met zenuwgassen. Uit experimenten blijkt het enzym zenuwgassen succesvol afbreekt. Toch wil Tawfik het enzym doorontwikkelen, zodat een nog beter wapen tegen zenuwgas ontstaat. Het huidige enzym werkt namelijk alleen voordat een persoon in aanraking komt met zenuwgas, bijvoorbeeld als zalf. De wetenschappers hopen dat vervolgonderzoek ervoor zorgt dat er snel een wondermiddel ontstaat dat ingespoten kan worden bij geïnfecteerde personen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd