‘Er ligt geen oorlogsschat verborgen op de Filipijnen’

Tot op de dag van vandaag zijn mensen op de Filipijnen op zoek naar een schat die Japanse soldaten daar in de Tweede Wereldoorlog zouden hebben achtergelaten. Vergeefse moeite, zo stelt nieuw onderzoek.

Velen geloven dat grote hoeveelheden goud ergens op de Filipijnen begraven liggen. Japanse soldaten zouden het goud – dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog plunderden uit gebieden die onder Japans gezag vielen – daar tegen het einde van de oorlog verstopt hebben. Hoewel er tot op heden geen spoor van de schat is teruggevonden en de oorlog alweer meer dan zeventig jaar achter ons ligt, blijven mensen tot op de dag van vandaag zoeken naar de vermeende schat.

Bohol

Op de afbeelding bovenaan dit artikel zie je een stukje van Bohol, een eiland in de Filipijnen. Ook van dit eiland wordt verteld dat het een schat herbergt.

Voortzetting van oudere legendes
Zinloos, zo stelt onderzoeker Piers Kelly in het blad Journal of Folklore Research. Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat de Japanse schat nooit bestaan heeft. Kelly stelt in zijn paper dat de populaire legende niets anders is dan een voortzetting van vergelijkbare legendes die van voor de oorlog dateren.

Moraal
“Sinds het begin van de negentiende eeuw hebben Filipijnse verhalenvertellers verhalen van verborgen schatten zoals goud, kerkbellen, zilveren munten en serviesgoed gedeeld,” vertelt Kelly. Hij spoorde verschillende variaties van deze verhalen op en ontdekte dat ze aan populariteit wonnen in tijden van oorlog en crisis. “De belofte van toekomstige rijkdom kan het moraal een boost hebben gegeven,” stelt hij.

Inkomensongelijkheid
Daarnaast werden de legenden waarschijnlijk ook gebruikt om de inkomensongelijkheid te verklaren. Wanneer je buurman veel meer te besteden heeft dan jij is het volgens Kelly gemakkelijker om je voor te stellen dat hij een schat heeft gevonden dan geconfronteerd te worden met ongemakkelijke economische onrechtvaardigheden.

Tegenwoordig – in een tijd van globalisering – zouden de verhalen over verborgen schatten vooral bijdragen aan een gevoel van nationale trots. Het verborgen goud zou daarbij zomaar symbool kunnen staan voor de ‘gouden eeuw’ die de Filipijnen nog te wachten staat en waarin het land definitief breekt met het koloniale verleden en weer in ere hersteld wordt, aldus Kelly.

Bronmateriaal

"In search of a golden age" - Max-Planck-Institut für Menschheitsgeschichte
Afbeelding bovenaan dit artikel: Steve Bidmead from Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd