Er zitten pitjes in het hart van dwergplaneet Pluto

pitjes

Het ‘gladde’ hart van Pluto blijkt wanneer we het van dichterbij bekijken talloze pitjes en troggen te bevatten.

Dat laten nieuwe beelden van New Horizons zien. De ruimtesonde maakte de foto’s toen deze in juli langs Pluto scheerde.

Sputnik Planum
Op de foto zien we een deel van het hart van Pluto dat ook wel aangeduid wordt als Sputnik Planum. Het hart blijkt diverse pitjes en troggen te tellen. De pitjes en troggen zijn in veel gevallen honderden meters breed en tientallen meters diep.

Foto: NASA / JHUAPL / SwRI.
Foto: NASA / JHUAPL / SwRI.

Verdamping
Maar hoe zijn die pitjes en troggen ontstaan? Daar zijn onderzoekers nog niet helemaal over uit. Ze gaan ervan uit dat dit gebied bestaat uit ijs zoals vast stikstof. Mogelijk ontstaan de pitjes en troggen door sublimatie (verdamping) van dit ijs.

Wat misschien nog wel opvallender is, is dat we ook op close-up beelden geen enkele krater in het hart van Pluto kunnen ontdekken. Dat suggereert dat dit gebied nog vrij jong is.

New Horizons
Op 14 juli 2015 vloog de New Horizons-ruimtesonde met een snelheid van bijna 50.000 kilometer per uur langs het oppervlak van Pluto. Het is de eerste keer dat dwergplaneet Pluto door een ruimtevaartuig is bezocht. De komende maanden worden er veel foto’s van Pluto, Charon en de andere manen verwacht. Blijf de speciale New Horizons-themapagina volgen met het meest recente nieuws en de allerlaatste foto’s.

Bronmateriaal

"Pluto’s Puzzling Patterns and Pits" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JHUAPL / SwRI.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd