ESA maakt een liedje over Rosetta’s missie

De Europese ruimtevaartorganisatie heeft een liedje gemaakt gebaseerd op de ‘liedjes’ van komeet 67P. Je kunt daarmee nu luisteren naar de evolutie van een komeet!

Kort nadat Rosetta bij komeet 67P arriveerde, onthulde deze dat de komeet ‘zong’: één van de instrumenten aan boord van de sonde detecteerde trillingen in plasma rond de komeet. Wij konden het liedje niet horen: het viel buiten de frequenties die voor ons waarneembaar zijn. Maar nadat ESA de frequentie opschroefde, konden ook wij ervan meegenieten (luister hieronder).

De verklaring
In eerste instantie was onduidelijk hoe de komeet kon ‘zingen’. Maar vorig jaar kwam het verlossende antwoord. Het had alles te maken met een magnetisch veld dat ontstond met dank aan de zonnewind en deeltjes die aan de komeet ontsnappen (lees hier de complete verklaring).

Nieuw liedje
Inmiddels luistert Rosetta alweer twee jaar naar het liedje van komeet 67P. ESA heeft nu op basis van de gegevens die Rosetta in die periode verzamelde, een nieuw liedje gemaakt. Het anderhalve minuut durende liedje (hieronder te beluisteren) beschrijft de evolutie van de komeet vanuit het oogpunt van Rosetta. Het begint met de trillingen die de ruimtesonde aan het begin waarnam, leidt vervolgens tot een climax die de toenemende activiteit van de komeet beschrijft, waarna het liedje langzaam ‘uitdooft en tot een einde komt met de terugkeer van de trillingen.

Verandering
Het is allemaal in lijn met wat Rosetta heeft gezien en gehoord. Het liedje van de komeet veranderde namelijk over de periode van twee jaar. Zo waren de trillingen aan het begin van de missie goed te detecteren, maar ze verdwenen toen de komeet de zon naderde en actiever werd, om daarna weer terug te komen. “Ik was gefascineerd door de symmetrie van de magnetisch veld-data,” vertelt componist Manuel Senfft, die het liedje componeerde. “Eerst de trillingen, dan de chaos, toen verdween het magnetisch veld, toen kwam de chaos weer terug en dan aan het eind, waren ook de trillingen er weer.” Onderzoeker Karl-Heinz Glassmeier voeg toe: “De eerste ‘zingende komeet’ was net zo opwindend als het horen van de eerste kreet van een baby, maar de nieuw track is nog beter: het is een ervaring voor het leven en het is onze ervaring: leven met deze ongelofelijke komeet over een periode van twee jaar.”

De presentatie van het liedje vormt de opmaat naar het afscheid van Rosetta. Vandaag komt de fantastische missie van de ruimtesonde namelijk ten einde met een zachte crash op het oppervlak van komeet 67P. Natuurlijk doen we daar op Scientias.nl live verslag van. Houd de site dus in de gaten vandaag voor het laatste nieuws!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd