ESO fotografeert gloeiende nevel nabij sterrenhoop NGC 3572

eso-1

Wie goed naar de nachthemel boven ons kijkt, ziet duizenden kleine kunstwerken. Een mooi voorbeeld is de sterrenhoop NGC 3572. Wolken van gas en stof nemen allerlei bijzondere, grillige vormen. Deze vormen ontstaan door de sterrenwinden die worden uitgestoten door de hete, jonge sterren in de sterrenhoop.

Deze foto is gemaakt door de 2,2 meter MPG/ESO-telescoop van de ESO-sterrenwacht op La Silla in Chili.

De helderste sterren op deze foto zijn veel zwaarder dan de zon. Omdat zij groter zijn, verbruiken ze veel meer energie en zijn ze dus eerder door hun brandstof (waterstof & helium) heen. Terwijl onze zon nog doorpruttelt, sluiten deze sterren hun korte leven af met een supernova-explosie.

De sterren op de foto zijn ooit uit één en dezelfde wolk van gas en stof geboren. Deze moleculaire wolk is onderaan de foto zichtbaar. Zoals u ziet is het een kwestie van tijd voordat deze wolk door de sterrenwinden uit elkaar wordt gescheurd en uitdooft. Uiteindelijk – na enkele tientallen tot honderden miljoenen jaren – zullen ook de leden van deze sterrengroep een eigen koers kiezen. Door onderlinge zwaartekrachtsinteracties (bijv. supernova-explosies) raakt de groep langzaam ontbonden.

Bijzondere ringvormige structuur in de sterrengroep. Wie weet wat dit is?
Bijzondere ringvormige structuur in de sterrengroep. Wie weet wat dit is?

Op de foto is een bijzondere structuur te zien, namelijk een kleine ringvormige nevel boven het midden van de foto (zie hierboven). Mogelijk is dit een overblijfsel van de moleculaire wolk, dat als een bel van gas rondom een heldere ster zweeft. Niet iedereen is daarmee eens. Andere astronomen vermoeden dat het een planetaire nevel is: het restant van een stervende ster. Als dit inderdaad een planetaire nevel is, dan is deze nevel wel vreemd gevormd.

Deze nevel van dichtbij bekijken? Ga naar de website van ESO om de hoge resolutie foto te bekijken.

Bronmateriaal

"Jonge sterren schilderen spectaculair kosmisch landschap" - ESO.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESO/G. Beccari.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd