ESO fotografeert vrijwel onzichtbare nevel

gum-41

Op deze foto van de ESO-sterrenwacht op La Silla in Chili is de nevel Gum 41 duidelijk te zien. Maar stel, we klimmen aan boord van een ruimteschip en reizen door deze nevel, dan zouden we de nevel nauwelijks opmerken.

Nummertje?

Het getal ’41’ verklaart dat astronoom Colin Gum vaker objecten classificeerde. Dat klopt. De ESO-sterrenwacht fotografeert sporadisch Gum-objecten, zoals Gum 19 in 2010.

Gum 41 is een nevel op een afstand van 7300 lichtjaar van de aarde verwijderd. De straling van jonge sterren zorgt ervoor dat de overgebleven waterstof gaat gloeien, waardoor de nevel overduidelijk te zien is. Tenminste, op deze ESO-foto waar diverse filters zijn gebruikt om de nevel in beeld te brengen.

In de realiteit is Gum 41 maar een hele vage nevel. Het gebied is met het menselijk oog niet waarneembaar. Het licht van de nevel is erg dun uitgesmeerd en daarnaast is de rode gloed vrijwel onzichtbaar. Ook wanneer iemand zich in de nevel zou bevinden. Dit verklaart waarom Gum 41 pas in 1955 ontdekt is door de Australische astronoom Colin Gum.

Wilt u proberen om zelf Gum 41 te spotten? Hoewel het sowieso lastig is met een amateur-telescoop, is het vanuit Nederland onmogelijk. Gum 41 bevindt zich namelijk in het sterrenbeeld Centaurus, en dat is een sterrenbeeld aan de zuidelijke hemel. Hierdoor is Gum 41 alleen te zien op het zuidelijk halfrond. Gelukkig zijn er de foto’s nog…

gum-41-2

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd