Europa omarmde de cavia snel

Wetenschappers hebben bewijzen gevonden dat ook de lagere klasse de cavia na diens introductie in Europa snel omarmde.

Dat is te lezen in het blad Journal of Archaeological Science. “We ontdekten de cavia in de achtertuin van een middenklassehuis in Mons (België, red.),” vertelt onderzoeker Fabienne Pigière ons. En dat is best bijzonder.

Aristocratie
Eerder werden in Engeland al cavia’s ontdekt nabij de huizen van de aristocratie. “De ontdekking in Mons laat zien dat het dier ook heel snel ter beschikking van andere bevolkingsklassen werd gesteld.” En dat wijst er weer op dat de cavia zich nadat deze in Europa werd geïntroduceerd rap verspreidde.

Huisdier?
De gevonden resten van de cavia stammen uit het einde van de zestiende of het begin van de zeventiende eeuw. Niet lang daarvoor hadden reizigers de dieren waarschijnlijk vanuit Peru naar Europa gebracht. Na de aristocratie sloten ook lagere klassen het beestje al snel in de armen, zo blijkt nu. Onduidelijk blijft hoe de Europeanen precies tegen dit dier – dat in Peru ook wel gegeten wordt – aankeken. “Het is waarschijnlijk dat deze dieren gehouden werden als huisdieren of als rariteiten,” vertelt Pigière ons desgevraagd.

Op het gevonden karkas zijn geen sporen aangetroffen die erop wijzen dat het diertje geslacht is. Maar dat wil niet zeggen dat alle cavia’s dat geluk hadden. “De Franse landbouwkundige O. de Serres merkt in zijn boek ‘Théâtre d’agriculture‘, geschreven in 1653, op dat de cavia’s voor consumptie gefokt werden. Dus het is mogelijk dat ze ook in Europa geconsumeerd werden.”

Bronmateriaal

Interview met Fabienne Pigière
"New archaeozoological evidence for the introduction of the guinea pig to Europe" - Sciencedirect.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door RSPCA WOAW (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd