Examenstress? Niet met deze tips!

De eindexamens zijn begonnen. Maar hoe kunnen de jongeren zich nu het best (lees: wetenschappelijk verantwoord) voorbereiden? Enkele tips.

1. Stampen heeft geen zin. Scholieren die enkele dagen van tevoren (of erger nog: een avond van tevoren) een heel boek in zich proberen op te nemen, komen van een koude kermis thuis. De informatie moet gestructureerd worden opgenomen, want anders wordt het een zooitje in de bovenkamer, zo stelt geheugenpsycholoog Paul Eling. Rijtjes leren heeft alleen zin als ook de context bekend is.

2. Herhalen. Neem de stof enkele keren door. Niet achter elkaar, maar met tussenpozen.

3. Uittreksels zijn handig, zolang ze maar door de scholier zelf geschreven zijn. Anders zijn ze niet heel erg nuttig.

Benieuwd…

…hoelang mensen zich eigenlijk kunnen concentreren? Lees het hier!

4. Slapen mag! Het helpt het brein om informatie beter op te slaan. Dus tussendoor een dutje is heel verantwoord.

5. Goede concentratie. Lastig? Dan hebben we hier nog enkele tips. Ontspan regelmatig. Bijvoorbeeld door te mediteren of gewoon naar voetbaltraining te gaan. Sporten is hoe dan ook een aanrader: slapen gaat beter na een lekkere training en een goed dutje is weer goed voor het geheugen. Werk op verschillende plekken. De ene keer thuis, de andere keer op school. Maak schema’s: weet wat er moet gebeuren en hoeveel tijd er is. Belonen mag! Dus als de doelen zijn gehaald, mag er best even gerelaxed of iets lekkers gegeten worden. Voor scholieren die veel piekeren en last hebben van gedachten die afdwalen, is er nog een eenvoudig trucje: schrijf de gedachten die afleiden op en draai het papiertje om.

6. Oefening baart kunst. Door van tevoren wat proefexamens te maken, kan een hoop onzekerheid worden weggenomen. Ook kan er ‘geoefend’ worden hoe het is als een antwoord onbekend is en dat kan straks zomaar een paniekaanval voorkomen als het voor het ‘echie’ is.

Succes!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd