Exotische worm dringt Europa binnen en bedreigt Europese biodiversiteit

worm

Een internationaal onderzoeksteam heeft in Frankrijk een exotische platworm uit Nieuw-Guinea ontdekt die een bedreiging vormt voor de Europese biodiversiteit. Slecht nieuws, want de worm staat op de lijst van honderd ergste indringers ter wereld.

De donkerbruine platworm is zo’n vijf centimeter lang, een halve centimeter breed en draagt de naam Platydemus manokwari. Het diertje werd gevonden in de Franse stad Cean door Jean-Lou Justine en zijn team. De ontdekking van de Nieuw-Guinese worm is verontrustend, want hij vormt een bedreiging voor inheemse soorten. Hij eet slakken en volgt deze zelfs tot in hoge boomtoppen. De onderzoekers zien de worm daarom als bedreiging voor Europese slakkensoorten, waarvan er veel beschermd zijn of dreigen uit te sterven. Het dieet van de platworm is heel divers. Als er geen slakken zijn, lust hij graag andere bodemdiertjes, waaronder regenwormen. Ook voor deze soorten kan de platworm een gevaar vormen.

‘Broertje’ uit Nieuw-Zeeland
Zijn ‘broertje’, een platworm uit Nieuw-Zeeland, heeft eerder in Europa voor schade gezorgd. In het hele noorden van de Britse eilanden, inclusief Schotland en Noord-Ierland zorgde deze Nieuw-Zeelandse worm voor een aanzienlijke vermindering van de populaties regenwormen. Tegen deze worm zijn maatregelen genomen om verdere schade te voorkomen.

De platworm valt een slak aan. Afbeelding: Justine J, Winsor L, Gey D, Gros P, Thévenot J. (2014) The invasive New Guinea flatworm Platydemus manokwari in France, the first record for Europe: time for action is now. PeerJ 2:e297 https://dx.doi.org/10.7717/peerj.297.
De platworm valt een slak aan. Afbeelding: Justine J, Winsor L, Gey D, Gros P, Thévenot J. (2014) The invasive New Guinea flatworm Platydemus manokwari in France, the first record for Europe: time for action is now. PeerJ 2:e297 https://dx.doi.org/10.7717/peerj.297.

Worm overleeft Europees klimaat
Ondanks dat de exotische indringer uit Nieuw-Guinea in een kas is gevonden, waarschuwen wetenschappers voor de goede overlevingskansen van de worm. Nieuw-Guinea is dan wel een tropisch land, de worm komt hier ook voor in bergachtige gebieden op wel 3000 meter hoogte. Hier kan het relatief koud worden (onder de tien graden Celcius). De onderzoekers verwachten daarom dat de worm zich goed kan aanpassen aan het Europese klimaat.

Het onderzoeksteam waarschuwt dat er maatregelen genomen moeten worden om verdere verspreiding van de platworm te voorkomen.

Bronmateriaal

"The invasive New Guinea flatworm Platydemus manokwari in France, the first record for Europe: time for action is now" - Peerj.com
"Discovery in France of the New Guinea flatworm" - Peerj.com (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig uit PeerJ: Justine J, Winsor L, Gey D, Gros P, Thévenot J. (2014) The invasive New Guinea flatworm Platydemus manokwari in France, the first record for Europe: time for action is now. PeerJ 2:e297 https://dx.doi.org/10.7717/peerj.297

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd