Experimenteel kankermedicijn verlost muis van Alzheimer

muis

Wetenschappers zijn erin geslaagd om muizen die lijden aan de equivalent van Alzheimer te genezen. Ze herstelden zowel hun geheugen als de verbindingen tussen hersencellen met een medicijn tegen kanker.

Het draait allemaal om het experimentele medicijn AZD05030 dat ontwikkeld werd om kanker te bestrijden. Het medicijn draaide uit op een teleurstelling: het bleek niet goed in staat om tumoren te bestrijden. Maar wetenschappers hebben nu ontdekt dat het middel op een heel ander vlak wellicht wel succesvol is: het gaat beschadigingen die door opeenstapeling van het eiwitfragment bèta-amyloïde – een kenmerk van Alzheimer – kunnen ontstaan, tegen.

Dat blijkt uit experimenten onder muizen die leden aan een Alzheimer-achtige ziekte. De cellen die aan bèta-amyloïden ten prooi waren gevallen bleken door inzet van AZD05030 hun onderlinge verbindingen weer te herstellen en minder ontstekingen te vertonen. “En het geheugen van het dier dat door de ziekte verloren was gegaan, kwam terug,” vertelt onderzoeker Stephen M. Strittmatter. Het zijn zeer veelbelovende resultaten die ertoe leiden dat het medicijn binnenkort onder mensen met Alzheimer zal worden getest.

De afgelopen jaren is wel duidelijk geworden dat Alzheimer het resultaat is van een aantal complexe processen. AZD05030 rekent af met één van deze processen. Zo voorkomt het dat het enzym FYN wordt geactiveerd. Dit enzym zorgt ervoor dat synaptische verbindingen tussen hersencellen verloren gaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd