Experts stellen nogmaals: 5G is niet schadelijk voor de gezondheid

Binnen de huidige blootstellingslimieten lijkt er weinig tot geen risico te bestaan op nadelige gezondheidseffecten.

Het is al een aantal maanden onderwerp van gesprek: zijn 5G-netwerken wel of niet schadelijk voor de gezondheid? Tegenstanders beweren dat deze nieuwste ontwikkeling in de telecommunicatie onheilspellende gevolgen heeft voor onze gezondheid. Zo zou het bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn. De echte complotdenkers beweren zelfs dat 5G verantwoordelijk is voor de huidige coronacrisis. Onderzoekers van een nieuwe studie maken nu korte metten met deze aantijgingen. Binnen de huidige blootstellingslimieten lijkt er weinig tot geen risico te bestaan op nadelige gezondheidseffecten door 5G.

5G
Draadloze systemen van de vijfde generatie breiden zich wereldwijd uit om te voldoen aan de groeiende vraag naar sneller dataverkeer. 5G verwerkt gegevens dan ook aanzienlijk sneller dan de 2G tot 4G-technologieën, waarvan de mogelijkheden hun limieten naderen en niet voldoen aan de toekomstige eisen. Het betekent dat 5G grotere hoeveelheden gegevens kan verzenden met veel hogere snelheden ten opzichte van zijn voorgangers. Dat komt gedeeltelijk doordat 5G de grotere bandbreedte gebruikt die beschikbaar is bij hogere frequenties. Kortom, hoe hoger de frequentie, hoe meer capaciteit en hoe sneller de verbinding. En dat is in deze tijd hard nodig om het dataverkeer op de huidige draadloze netwerken te beheren dat jaarlijks met 90 procent toeneemt. “Veel toepassingen met een hoog volume zijn tegenwoordig de norm geworden,” vertelt onderzoeker David Maxson aan Scientias.nl. “5G zal enkele van de zwakke punten van eerdere draadloze technologieën verbeteren.”

Millimetergolven
Toch is niet iedereen blij met de komst van 5G. Dat komt omdat de hogere frequenties die bij 5G worden gebruikt bestaan uit kortere golven. Deze zogenoemde millimetergolven werken echter alleen over kortere afstanden en kunnen bovendien niet door obstakels zoals muren heen. Dit betekent dat er meer kleinere zenders in het straatbeeld zullen verschijnen. Bovendien is de angst dat deze golflengte schadelijk kan zijn voor zowel mens, als milieu.

Gezondheidseffecten
Tegenstanders van 5G zijn bang dat de introductie van het nieuwe draadloze netwerk verschillende nadelige gezondheidseffecten met zich meebrengt. Sommigen zijn zelfs zo tegen de komst van 5G, dat er verschillende 5G-zendmasten in brand zijn gestoken. Maar een nieuwe studie stelt nu dat we helemaal niet bang hoeven te zijn dat 5G onze gezondheid schaadt. “Over het algemeen hebben radiogolven van alle frequenties, infraroodemissies en zichtbaar licht één ding met elkaar gemeen: ze kunnen mensen alleen schaden wanneer ze te sterk zijn voor het menselijk lichaam. Kleine infraroodlasers (zoals die in je tv-afstandsbediening) zijn echter niet krachtig genoeg om het menselijk oog (dat gevoelig is voor infrarood) te beschadigen. En hoewel millimetergolven bij een te hoog vermogen brandwonden kunnen veroorzaken, worden deze opzettelijk onder de limieten gehouden.”

“Er zijn geen bekende gezondheidseffecten als gevolg van blootstelling aan radiogolven onder de huidige veiligheidsdrempels”

Niet schadelijk
Zolang de blootstelling onder de vastgestelde richtlijnen blijft, is er dus niets aan de hand. “Er zijn geen bekende gezondheidseffecten als gevolg van blootstelling aan radiogolven onder de huidige veiligheidsdrempels,” onderstreept Maxson. Bovendien zijn millimetergolven niet nieuw voor de mensheid en worden al alom gebruikt, bijvoorbeeld in luchthavenscanners, auto-systemen voor het vermijden van botsingen en sommige beveiligingssystemen. De onderzoeker is dan ook kort en krachtig: “5G of elke andere G is potentieel niet schadelijk,” zegt hij. “Alleen als je te dichtbij komt kan dit letsel veroorzaken. Maar radiocommunicatiesystemen zijn juist zo ontworpen om te voorkomen dat mensen te dichtbij komen.”

Bang voor het onbekende
Waar komt het idee dat 5G schadelijk is eigenlijk vandaan? “Radiogolven zijn onzichtbaar,” legt Maxson uit. “Gedurende de hele beschaving zijn mensen altijd al bang geweest voor het ongeziene, onbekende en onverklaarbare. De schrijver Arthur C. Clark zei bijvoorbeeld: ‘Elk voldoende geavanceerde technologie is niet te onderscheiden van magie.’ Mensen zijn soms gewoon bang voor dat wat ze niet begrijpen.”

Volgens de onderzoeker bestaat er een grote misvatting over het woord ‘5G’. “Het meest verwarrende is dat 5G wordt gezien als iets tastbaars in plaats van als een set regels,” zegt Maxson. “Mensen praten over 5G alsof het iets veiligs of onveiligs is. Maar in feite is er niets ‘veilig’ of ‘onveilig’ aan.” Je kunt dit vergelijken met bijvoorbeeld een fornuis. Je kunt op een gaspit veilig voedsel bereiden, maar zodra je het direct aanraakt, kun je een brandwond oplopen. Hetzelfde geldt voor stopcontacten. Deze leveren stroom, maar zodra je er onzorgvuldig mee om gaat, kun je er een schok van krijgen. Het concept ‘veilig’ heeft dan ook betrekking op de hoeveelheid blootstelling of de dosis die je ontvangt. “5G is eigenlijk gewoon een set protocollen voor het gebruik van het radiospectrum om efficiënt te kunnen communiceren,” gaat Maxson verder. “Anders gezegd, de vraag heeft meer te maken met het gebruik van het radiospectrum dan met de nieuwe generatie van de technologie. Bovendien wordt de 5G-technologie ingezet zoals alle andere toepassingen van het radiospectrum: de installaties moeten voldoen aan de veiligheidslimieten.”

Zolang er dus aan deze richtlijnen wordt voldaan, hoeven we niet bang te zijn voor schadelijke effecten van 5G. Het betekent dat we eerder verschenen alarmerende berichten over de potentiële gevaren van 5G links kunnen laten liggen. “Deze verkeerde informatie, samen met activistische websites die nog onheilspellendere gevolgen van 5G verkondigen, heeft tot onnodige publieke bezorgdheid geleid,” aldus onderzoeker Jerrold Bushberg. En met deze studie helpen de onderzoekers die de wereld uit.

Meer weten?
5G heeft heel wat losgemaakt. Volgens de één is het het ei van Columbus, de ander is bang dat hij er ziek van zal worden. Meer weten over de zin en onzin over 5G? Lees in dit eerder verschenen artikel op Scientias.nl verder.

Bronmateriaal

"'Very low' risk of unknown health hazards from exposure to 5G wireless networks" - Wolters Kluwer Health (via EurekAlert)

Interview met David Maxson

Afbeelding bovenaan dit artikel: Jan Vašek via Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd