Exploderende gasbel rekent af met kanker

Door gasbellen met medicijnen te vullen en los te laten in het bloed worden kankercellen vernietigd. De bellen zoeken de tumor op en spatten vervolgens door ultrasone trillingen uit elkaar. De schokgolf die dan ontstaat, maakt kleine gaatjes in de kankercellen waardoor de medicijnen kunnen binnendringen.

De nieuwe – en zo op het eerste oog: effectieve – aanpak is ontwikkeld door kankerspecialisten en technici van de universiteit van Leeds. De gebruikte belletjes zijn zeer klein: hun diameter is minder dan een tiende van de breedte van een menselijke haar.

Gezonde cellen ontzien
Door ze zo ‘af te stellen’ dat ze de tumor opzoeken, kan de medicatie zeer doelgericht worden ingezet. Dat is belangrijk, zo benadrukken de onderzoekers. In de huidige situatie wordt medicatie tegen kanker – met name chemotherapie – op het hele lichaam toegepast, waardoor gezonde cellen afsterven. Door de nieuwe methode blijven die cellen buiten schot en kunnen bovendien hogere doseringen worden gebruikt.

Darmkanker
In eerste instantie is het medicijn bedoeld tegen darmkanker, maar volgens de wetenschappers is de methode waarschijnlijk ook effectief tegen andere vormen van kanker. De komende drie jaar hopen ze de methode op dieren te testen. Daarna volgen – wanneer de proeven naar wens verlopen – klinische tests op mensen.

De zeer kleine gasbellen worden al langer in de medische wereld gebruikt om goede en duidelijke echo’s te kunnen maken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd