Extreem vergeetachtig? Het zit in de genen!

sleutels

Alweer die afspraak vergeten? Of weer al uw sleutels kwijt? Of weer al dat stopbord over het hoofd gezien? De wetenschap heeft bemoedigende nieuws voor u: u kunt er weinig aan doen. Het zit in de genen.

Het overkomt ons allemaal wel eens dat we een afspraak vergeten of een kamer binnenlopen en dan alweer vergeten zijn wat we daar ook alweer gingen doen. “Zulke gaatjes in het kortetermijngeheugen komen veel voor,” vertelt onderzoeker Martin Reuter. “Maar sommige mensen hebben er met name heel veel last van.” En soms kan die vergeetachtigheid gevaarlijk worden. Bijvoorbeeld wanneer u door die vergeetachtigheid slecht presteert op uw werk. Of wanneer u doordat u er even niet goed bij bent een verkeersbord over het hoofd ziet.

DRD2
De grote vraag is natuurlijk: hoe komt het? Waarom hebben sommige mensen zoveel last van vergeetachtigheid? Uit eerder onderzoek was al gebleken dat het gen DRD2 er iets mee te maken had. Het speelt een belangrijke rol in de communicatie binnen de frontale kwabben. “Deze structuur (de frontale kwabben, red.) stuurt het brein aan, zoals een dirigent het orkest aanstuurt,” vertelt onderzoeker Sebastian Markett. Als we die vergelijking doortrekken, is DRD2 de dirigeerstok. Als dit gen ernaast zit, gaat het hele ‘orkest’ de mist in.

WIST U DAT…

…het lezen van een goed boek het brein verandert?

Het onderzoek
De onderzoekers verzamelden speeksel van 500 mannen en vrouwen en bestudeerden het DRD2-gen. Elk mens heeft dit gen. Maar het gen is er wel in verschillende varianten. De ene variant heeft een cytosine-nucleobase, de andere een thymine-nucleobase.. Alle proefpersonen kregen vragen voorgeschoteld. Bijvoorbeeld hoe vaak ze namen vergaten en hun sleutels kwijt raakten. Ook ondergingen ze testjes waarin gekeken werd hoelang ze geconcentreerd konden blijven. Vervolgens legden de onderzoekers de resultaten van de proefpersonen naast de analyse van hun DRD2-gen om te kijken of er een verband was. En ja, dat bleek er te zijn. De proefpersonen met de ene variant van het gen (de thymine-nucleobase) bleek veel vaker de aandacht kwijt te raken en dingen te vergeten. Proefpersonen met de cytosine-nucleobase bleken juist beschermd te worden tegen die vergeetachtigheid.

Mensen die last hebben van de beschreven enorme vergeetachtigheid kunnen daarmee opgelucht ademhalen. Ze kunnen er zelf niet zo veel aan doen: het zit in de genen. Het enige wat ze kunnen doen om hun vergeetachtigheid binnen de perken te houden, is maniertjes ontwikkelen om met die vergeetachtigheid om te gaan. Bijvoorbeeld dingen opschrijven en de sleutels altijd op dezelfde plek neerleggen.

Bronmateriaal

"Genetic factor contributes to forgetfulness" - Uni-Bonn.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Paul Simpson (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd