Facebook knabbelt aan ons welzijn en ondermijnt ons geluk

facebook

De mens is een sociaal dier met een bijna onverzadigbare behoefte aan contact. Men zou dan ook denken dat sociale netwerken à la Facebook ons heel gelukkig maken. Maar het tegenovergestelde blijkt waar. Nieuw onderzoek wijst erop dat Facebook het geluksgevoel ondermijnt.

De onderzoekers verzamelden 82 jongvolwassenen. Alle proefpersonen hadden Facebook en een smartphone. De proefpersonen kregen twee weken lang, vijf keer per dag een sms’je van de onderzoekers. In het sms’je stond een link die de proefpersonen naar een enquête met vijf vragen leidde. De vragen luidden: Hoe voel je je nu? Hoe bezorgd ben je nu? Hoe eenzaam voel je je nu? Hoe vaak heb je Facebook sinds de laatste keer dat we je dat vroegen, gebruikt? Hoe vaak heb je direct contact gehad met andere mensen sinds we je dit voor het laatst vroegen?

Afname
Uit het onderzoek blijkt dat het Facebook-gebruik een afname in het welzijn van de proefpersoon voorspelt. Hoe vaker mensen Facebook in de periode tussen twee sms’jes gebruikten, hoe slechter ze zich bleken te voelen. De onderzoekers vroegen de proefpersonen voor en na het onderzoek ook hoe tevreden ze zich voelden. Hoe vaker de proefpersonen Facebook in de twee tussenliggende weken gebruikten, hoe minder tevreden ze waren. De onderzoekers vonden geen bewijs dat erop wijst dat mensen die zich reeds slecht voelen, Facebook intensiever gaan gebruiken. Facebook-gebruik lijkt dan ook de oorzaak en niet het gevolg van een afname in het welzijn, te zijn.

WIST U DAT…

…wetenschappelijk onderzoek steeds vaker aantoont dat Facebook gevolgen heeft voor ons ‘echte leven’? Positieve en negatieve. Lees er hier alles over!

Direct contact
Uit het onderzoek blijkt ook dat direct contact met mensen (bijvoorbeeld door samen af te spreken of met elkaar te bellen) geen negatieve invloed op het welzijn had. Sterker nog: het directe contact bleek ervoor te zorgen dat mensen zich beter voelden.

Tegenovergesteld effect
“Oppervlakkig gezien lijkt Facebook een waardevolle bron te zijn die voorziet in de menselijke behoefte aan contact,” vertelt onderzoeker Ethan Kross. “Maar in plaats van het welzijn te vergroten, ontdekten we dat Facebook-gebruik het tegenovergestelde effect heeft: het ondermijnt het welzijn.” En dat is een belangrijke conclusie, vindt onderzoeker John Jonides. “Omdat het laat zien welke invloed sociale netwerken op het leven van mensen hebben.”

Maar hoe komt het nu dat Facebook zo’n negatieve invloed op ons geluksgevoel heeft? Dat willen de onderzoekers in een vervolgstudie – met behulp van een grotere groep proefpersonen – vaststellen.

Bronmateriaal

"Facebook use predicts declines in happiness, new study finds" - Umich.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Johan Larsson (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd