Falcon 9-raket succesvol gelanceerd, landing helaas mislukt

SpaceX is er vandaag niet in geslaagd om de eerste trap van de Falcon 9-raket op een drijvend platform op de oceaan te landen. De kans dat de landing op het 90 bij 30 meter grote platform zou slagen, werd voor de lancering geschat op circa vijftig procent.

Vandaag om 10:47 uur Nederlandse tijd werd de Falcon 9-raket gelanceerd met daarop de Dragon-ruimtecapsule. Dragon vervoert experimenten en materialen naar het internationale ruimtestation, zoals een kubus met daarin proteïnevezels om meer te weten komen over Alzheimer en een manier te vinden om deze ziekte te stoppen. Door de gewichtloze omgeving groeien vezels groter en kunnen ze beter bestudeerd worden. De Dragon-capsule zal vier weken aan het ruimtestation gekoppeld worden, waarna de capsule – met een buik vol onderzoeksresultaten en materialen – het ISS zal verlaten om met een plons in de Stille Oceaan te landen.

Toch richtten de ogen zich vandaag niet op Dragon, maar juist op de Falcon 9-raket. Voor het eerst zou er vandaag een rakettrap op een drijvend platform in de oceaan landen. Om dit te doen maakte de Falcon 9-raket gebruik van vleugeltjes. Helaas verliep dit niet succesvol, zo twittert Elon Musk, CEO van SpaceX:

Hoewel er verder nog niet veel bekend is, kunnen we uit deze woorden afleiden dat de eerste trap van de raket te hard op het platform is geland, wat mogelijk heeft geleid tot een crash of explosie. Helaas zijn er geen videobeelden van, omdat het daarvoor te donker en te mistig was.

Hopelijk gaat het SpaceX de volgende keer wel lukken om de eerste trap te laten landen op het platform. Dit is namelijk een belangrijke stap in de richting van een duurzamere ruimtevaart. SpaceX wil in de toekomst raketten bouwen die deels herbruikbaar zijn. Het moet de kosten van de ruimtevaart flink drukken.

Bronmateriaal

NASA TV & Elon Musk
De afbeelding bovenaan dit artikel is afkomstig van NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd