Fantastische foto van aarde achter de maan

Net voor het einde van het jaar maakt de Lunar Reconaissance Orbiter misschien wel de mooiste astrofoto van het jaar. Op de foto is te zien hoe de aarde achter het maanoppervlak opkomt.

De foto heeft iets weg van Earthrise, de beroemde foto die in 1968 gemaakt is door Frank Borman, Jim Lovell en Bill Anders van de Apollo 8-missie. Lovell zei hierover: “De eenzaamheid is onvoorstelbaar en dat doet je beseffen wat je op aarde hebt.”

earthrise

De foto is gemaakt toen de Lunar Reconaissance Orbiter 134 kilometer boven de krater Compton vloog. Het bleek een flinke uitdaging om dit kiekje te maken. Het ruimtevaartuig moest eerst 67 graden kantelen om vervolgens in de vliegrichting te draaien. Hierdoor kon de maanhorizon zo breed mogelijk worden vastgelegd met de kleinhoekcamera van het ruimtevaartuig. Ondertussen bewoog de LRO 1600 meter per seconde sneller dan het maanoppervlak. Bekijk deze video om een animatie te zien van hoe de foto is gemaakt.

Kleine aanpassingen
De aarde is veel helderder dan de maan, zeker vanuit de hoek waaruit de foto is gemaakt. Het maanoppervlak wordt namelijk gedomineerd door schaduwen, terwijl de hele aarde verlicht is. Vandaar dat wetenschappers het contrast een klein beetje hebben veranderd om het maanoppervlak iets beter zichtbaar te maken. Hieronder zie je de originele foto (links). Daarnaast is de foto natuurgetrouw ingekleurd.

drie

Nederland en België zichtbaar
Op de website van NASA kun je in een soort Google Earth-browser inzoomen op de foto, waardoor België en Nederland opduiken. Wie goed kijkt kan zelfs de verschillende Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden spotten, zoals Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland en Walcheren. Kijk hieronder maar naar een fragment van het originele TIFF-bestand, dat ruim 300 MB zwaar is.

nederland-belgie

Dit is niet het eerste portret van de aarde en de maan. Eerder deze maand maakte de Japanse Hayabusa 2-ruimtesonde deze foto van de aarde en de maan. Deze foto is op een afstand van zo’n drie miljoen kilometer van de aarde gemaakt, maar ook hier word je als mens stil van.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd