Flinke planetoïde komt morgen dichterbij dan de maan

De tot wel 12 meter grote steen passeert ons op een afstand die drie keer kleiner is dan de afstand tussen de aarde en de maan.

De planetoïde in kwestie wordt aangeduid met de naam 2018 DV1 en werd twee dagen geleden pas ontdekt. Naar schatting is de planetoïde tussen de 5,6 en 12 meter groot.

105.000 kilometer
De ruimtesteen passeert onze planeet morgen. Op het moment dat de afstand tussen het aardoppervlak en de planetoïde het kleinst is, bedraagt deze ongeveer 105.000 kilometer. Ter vergelijking: de maan is zo’n 384.000 kilometer van ons verwijderd.

Geen paniek
Hoewel de ruimtesteen relatief dicht bij de aarde in de buurt komt, hebben we niets te vrezen. De planetoïde vormt volgens onderzoekers geen enkel gevaar voor de aarde.

Aardscheerders
Het komt zeer regelmatig voor dat planetoïden op een relatief kleine afstand langs de aarde scheren. Zo passeerde er begin februari nog een flinke jongen op een afstand van slechts 64.000 kilometer. De meeste aardscheerders vormen geen enkel gevaar voor de aarde, maar zo af en toe zijn er ruimtestenen bij die het wagen de aardse atmosfeer binnen te dringen. Dat gebeurde bijvoorbeeld drie jaar geleden boven het Russische Tsjeljabinsk. Gelukkig maakt onze atmosfeer het deze planetoïden niet gemakkelijk: door de enorme wrijving spatten veel ruimtestenen lang voor ze het aardoppervlak in zicht krijgen, uit elkaar.

Het verleden leert ons echter dat er ook planetoïden zijn die groot genoeg zijn om ook na de woelige reis door de atmosfeer nog voor een hoop ellende op aarde te zorgen. Zo veroorzaakte een groot exemplaar zo’n 66 miljoen jaar geleden een massa-extinctie. Het vertelt ons dat ruimtestenen een risico kunnen vormen voor de aarde. Om dat risico te verkleinen, proberen astronomen de omloopbanen van zoveel mogelijk ruimtestenen in kaart te brengen. Men hoopt dat het leidt tot een tijdige ontdekking van potentieel gevaarlijke planetoïden, waardoor eventueel nog maatregelen kunnen worden getroffen om de baan van die planetoïden te veranderen.

Bronmateriaal

"MPEC 2018-D74 : 2018 DV1" - Minor Planet Center

Afbeelding bovenaan dit artikel: Buddy_Nath / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd