Forens heeft grotere kans op scheiding

Forenzen die dagelijks lange afstanden afleggen, hebben een veertig procent grotere kans op een scheiding, zo blijkt uit Zweeds onderzoek.

Onderzoeker Erika Sandow bestudeerde forenzen in Zweden. De Zweden zijn wel wat gewend als het gaat om reizen: elf procent van hen moet minstens 45 minuten reizen om op het werk te komen. Het grootste deel van de forenzen is van het mannelijk geslacht en heeft een partner en kinderen. Sandow vroeg zich af welke invloed die lange reistijd op de forenzen had en zocht het uit. Ze bestudeerde twee miljoen Zweden die samenwoonden of getrouwd waren.

Voordelen
Ze ontdekte dat reizen voor het werk diverse voordelen had. Mensen die bereid waren om te reizen, konden uit meer banen kiezen en hadden vaak een betere carrière en een hoger inkomen. Vooral de man is gebaat bij reizen: hij kan zich fulltime op zijn werk storten, terwijl zijn vrouw (vanwege de reistijd van haar man) een baan dichtbij zoekt en een groot deel van de zorg voor eventuele kinderen op zich neemt.

Wist u dat…

…technologische snufjes ook slecht zijn voor uw relatie?

Vrouwen
Wanneer vrouwen ver moesten reizen, hadden die daar minder baat bij, zo ontdekt Sandow. Hun inkomen wordt er niet zoveel beter van. Ook ervaren ze meer stress en zijn ze minder succesvol in hun werk dan mannen die ver reizen.

Prijs
Maar de succesvolle forens (vaak van het mannelijke geslacht) moet wel een hoge prijs betalen voor een carrière ver weg. Zo blijkt dat forenzen een 40 procent grotere kans lopen om te scheiden. Het is een kwestie van aanpassen of scheiden, zo stelt Sandow. Wanneer iemand ver reist voor zijn of haar werk blijft deze dat vaak gedurende enkele jaren doen. En de meeste forenzen en hun partners slagen erin om dat een plekje te geven in hun drukke leven. Maar iets minder dan de helft heeft daar zichtbaar moeite mee.

Sandow concludeert dat het onduidelijk is welke gevolgen forensisme op lange termijn heeft. Het mag op korte termijn dan het inkomen en succes beïnvloeden, maar op lange termijn kan het wel eens een grote weerslag hebben op het gezin. Volgens Sandow is het verstandig om niet alleen te kijken naar de economische voordelen van forensisme, maar er ook de sociale kosten bij te betrekken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd