Fossiel van Afrika’s oudste coelacant gevonden

coelacanth

Archeologen hebben in Zuid-Afrika meer dan dertig fossielen van coelacanten gevonden in een 360 miljoen jaar oude kraamkamer. De nieuwe soort heeft de naam Serenichthys kowiensi gekregen.

“De exemplaren die we hebben gevonden zijn allemaal jonge vissen”, vertelt paleontoloog Robert Gess van de universiteit van Witwatersrand in Johannesburg. “De Serenichthys gebruikte de ondiepe en waterpestrijke riviermonding als kraamkamer, net als veel andere vissen vandaag de dag.”

Latimeria
Latimeria
De archeologen vonden de fossielen in zwart leisteen. Leisteen is de versteende overblijfsel van samengeperste modder. De gevonden kraamkamer is 60 miljoen jaar ouder dan de vorige oudste kraamkamer van coelacanten. Deze kraamkamer werd in Illinios (Verenigde Staten) aangetroffen.

Kennis
“Dankzij deze kraamkamer leren we meer over de ontwikkeling van coelacanten en kunnen we belangrijke vragen over hedendaagse soorten beantwoorden”, vervolgt professor Michael Coates van de universiteit van Chicago. “Zo weten we dat de Latimeria haar jongen vroeg baart, maar weten we niet of deze jongen een tijdje in kraamkamers verblijven.”

Gondwana
360 miljoen jaar geleden maakte Afrika deel uit van het supercontintent Gondwana. Andere continenten en landen die vast zaten aan Gondwana waren India, Australië, Antarctica en Zuid-Amerika.

Het ontstaan van coelacanten
Wetenschappers denken dat de eerste coelacanten 419 miljoen jaar geleden ontstonden. Er zijn slechts vijf oude fossielen van coelacanten gevonden, maar deze komen allemaal uit Noord-Amerika, Europa, China en Australië. Het is voor het eerst dat onderzoekers fossielen van oude coelacanten hebben gevonden in Afrika.

Bronmateriaal

"Ancient coelacanth nursery" - Universiteit van Witwatersrand (Johannesburg)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd