Oudere met geheugenprobleem hakt alledaagse informatie fout in stukjes

oog oudere

Sommige geheugenproblemen waar ouderen vaak onder lijden, ontstaan doordat het de ouderen niet meer lukt om de alledaagse dingen te verwerken. Volgens onderzoek zit het probleem hem in het ‘in stukjes hakken’ van informatie.

Wilt u iets onthouden, dan zult u de informatie eerst in stukjes moeten hakken om deze apart te verwerken, zodat de informatie goed in uw geheugen komt. En daar gaat het bij de ouderen mis. Hoe simpel een gebeurtenis in elkaar steekt en hoe vaak iemand een handeling doet, het maakt niet uit. Geen gerichte verwerking betekent geen goede herinnering. “Als je terug denkt aan wat je gisteren gedaan hebt, is het niet een kwestie van op ‘play’ drukken en kijken naar een opeenvolgende film van die 24 uur,” zegt Heather Bailey, hoofd van het onderzoek dat in de Psychological Science staat. “Je brein hakt automatisch de gebeurtenissen van die dag in stukjes.”

Tests
Ouderen zouden volgens Bailey en haar collega’s wel eens gebeurtenissen op een andere manier in stukjes hakken. Het geheugen zou het daardoor moeilijk hebben. Om dit te testen, onderzochten de onderzoekers cognitief gezonde oudere volwassenen en oudere volwassenen met een milde vorm van Alzheimer omdat deze in het vervroegde stadium van Alzheimer al moeite hebben met geheugentaakjes. Ze keken naar filmpjes van alledaagse activiteiten zoals het klaarmaken van een ontbijt. Tijdens de film moesten ze op een knop drukken wanneer zij dachten dat het ene deel van de activiteit eindigde en het nieuwe begon. Hierna werd ze gevraagd wat in de filmpjes gebeurde na te vertellen. Met MRI maten de onderzoekers het volume van het brein.

Celafname
Het volume van het brein neemt door veroudering af. Zo tast Alzheimer de mediaal temporale kwab en de dorsolateraal prefrontale cortex aan. Dat wil zeggen dat de hoeveelheid cellen in deze hersendelen afneemt. Vandaar dat de onderzoekers het volume van deze twee delen maten. “Mogelijk kon dit volume als voorspeller dienen van het alledaagse geheugen.”

Geheugen
De personen waarvan de MRI aantoonde dat ze een kleinere mediaal temporaal kwab hadden, presteerden slechter op de geheugentest én het in stukjes hakken van de film. De mediaal temporale kwab bleek dus sterk te kunnen voorspellen hoe het er met het geheugen voorstond. Het prefrontale deel overigens niet. “Onze bevindingen suggereren hiermee dat de mediaal temporale kwab tijdens de waarneming zorgt voor de verwerking van gebeurtenissen die nodig is voor het verdere herinneren.”

Een geheugenprobleem heeft dus niet alleen met de geheugenopslag te maken, maar is grotendeels afhankelijk van de manier waarop iets verwerkt wordt. Iets wat blijkbaar niet goed meer werkt bij ouderen door de leeftijdgerelateerde celafname. Celafname in de hersenen is (nog) niet tegen te houden bij ouderen. Waar de onderzoekers wel op wijzen, is dat met het trainen van mensen om gebeurtenissen in betere stukjes te hakken, het geheugenprobleem kleiner zou kunnen worden.

Bronmateriaal

" Older Adults’ Memory Lapses Linked to Problems Processing Everyday Events" – Association for Psychology Science .
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Orlando Sörensen (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd