Foute vriendschap leidt tot tandvleesprobleem

Tandvleesontsteking is te voorkomen door ervoor te zorgen dat bacteriën geen foute vrienden meer maken.

Dat hebben onderzoekers ontdekt. De bacterie Treponema denticola komt in de mond voor, maar wordt pas echt een probleem als deze vrienden maakt met andere ziekteverwekkende bacteriën. Ze vormen samen tandplak en leiden tot tandvleesontsteking en soms zelfs tot parodontis: een bacteriële infectie die kan resulteren in het verlies van kiezen of tanden.

Molecuul
Dat de samenwerking tussen deze bacteriën van cruciaal belang is, was al langer bekend. Maar hoe de bacteriën precies vrienden werden, was onduidelijk. Tot nu. Wetenschappers van de universiteit van Bristol hebben ontdekt dat zich op het oppervlak van T. denticola moleculen bevinden die er voor zorgen dat de bacterie zich bij andere bacteriën aan kan sluiten. Zodra de bacterie deel uitmaakt van de groep begint de problematiek pas echt, zo is in het blad Microbiology te lezen.

WIST U DAT…

…onderzoekers onlangs het oudste reptiel met kiespijn ontdekten?

Behandeling
Wetenschappers zijn heel blij met de ontdekking. Ze denken dat deze namelijk leidt tot een doeltreffende behandeling. Door het molecuul op het oppervlak van T. denticola uit te schakelen of af te remmen, kan ervoor gezorgd worden dat deze geen vrienden meer maakt en dus geen ellende meer veroorzaakt. Op dit moment zoeken de wetenschappers hard naar een stofje dat het molecuul kan afremmen.

Medicijn
Als ze dat stofje vinden, kan het als medicijn worden toegediend aan mensen die risico’s lopen op of door problemen met hun tandvlees en gebit. Denk aan ouderen of zwangere vrouwen (parodontis verhoogt de kans op complicaties tijdens de zwangerschap).

Overigens benadrukken de onderzoekers dat deze ontdekking het tanden poetsen zeker niet overbodig maakt. Goed en regelmatig poetsen blijft één van de beste manieren om foute bacteriën (en hun foute vrienden) te bestrijden.

Bronmateriaal

"Preventing bacteria from falling in with the wrong crowd could help stop gum disease" - Bris.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Will Hastings (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd