Fret krijgt pacemaker

Een fret met een ernstige hartritmestoornis heeft van Utrechtse wetenschappers een pacemaker gekregen. Hiermee is de zes jaar oude fret Bello de eerste Europese fret met een hartondersteunend apparaat. Pacemakers worden vaker bij dieren geïmplanteerd, maar dan vooral bij honden.

Bello’s hartslag van zestig slagen per minuut is erg laag voor fretten. Een gemiddelde fret heeft een hartslag van 180 slagen per minuut. Dankzij de pacemaker is fret Bello niet langer lusteloos, omdat het lichaam weer goed wordt voorzien van zuurstof. De operatie werd uitgevoerd bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren.

Binnen de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren werd Bello al enkele maanden op de afdeling Vogels en Bijzondere Dieren behandeld door dr. Nico Schoemaker, specialist Kleine Zoogdieren en cardioloog dr. Viktor Szatmári. Omdat behandeling met medicijnen geen effect had, was het plaatsen van een pacemaker de enige oplossing om de kwaliteit van leven voor de fret structureel te verbeteren. Door vochtophopingen als gevolg van de trage hartslag dreigde er ook schade in organen te ontstaan die na verloop van tijd levensbedreigend zou worden. Na een operatie van drie uur en een nacht overblijven op de intensieve zorgafdeling ter observatie en hartbewaking, kon Bello al naar huis met haar eigenaresse.

Enkele weken na de operatie maakt Bello het goed. Door haar verbeterde hartslag is ze veel actiever en levenslustiger geworden, dat haar eigenaresse haar inmiddels ‘Terror Bello’ noemt. Ondanks het grote formaat van de pacemaker – een humaan model, geleverd door het Universitair Medisch Centrum Utrecht – lijkt ze er geen hinder van te ondervinden. Binnenkort zal Bello ook weer samen met de andere fret in het huishouden in één verblijf geplaatst kunnen worden. De eerste maanden staat ze nog onder strenge controle van de Universiteitskliniek, omdat gedurende deze periode de kans op complicaties het grootst is.

Bronmateriaal

Universiteit Utrecht

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd