Frozen Planet: the making of… de ijsvinger

Frozen Planet is misschien wel één van de mooiste natuurseries ooit. Een mooie prestatie van BBC. Hoogtepunt vormt de scene van de sprookjesachtige zoutpilaar: een ijzige vinger die alles wat deze aanraakt in ijs verandert. BBC legt op haar website uit hoe moeilijk het was om dit unieke shot te maken.

“Alle shoots beginnen met onderzoek”, legt producent Kathryn Jeffs uit in het artikel. “Ik vond één wetenschappelijk paper over de snelle groei van vreemde ijsvingers onder het Antarctische ijs. Slechts een handjevol mensen wisten op dat moment van het bestaan van deze stalactieten.”

Langzaam
Om de vorming van de ijsvinger vast te leggen, moesten de cameramensen onder het Antarctische ijs zwemmen. Nog lastiger was het om de zeedieren vast te leggen. Omdat de watertemperatuur zeer laag is, bewegen de diertjes heel erg langzaam. De mensen van de BBC moesten dus lange timelapse opnamen maken.

Filmset
Omdat er niet veel licht is onder het ijs, besloten de cameramensen om niet alleen onderwatercamera’s te plaatsen, maar ook lampen. Na een paar dagen ontstond er een heuse filmset op de bodem van de zee en konden de opnames beginnen.

Rivier van ijs
En de BBC had geluk. Toen de teamleden op een avond naar beneden gingen, troffen zij een rivier van ijs aan. Jeffs: “Uiteraard besloten we om het materiaal snel te downloaden. Om 1:00 uur bekeken we de opnames voor de eerste keer. Het was een erg emotioneel moment.”

Hieronder nog één keer de sprookjesachtige zoutpilaar, één van de mooiste scenes ooit. Meer zien? Koop Frozen Planet op dvd of (nog mooier) op Blu-Ray.

Bronmateriaal

"Frozen Planet's brinicle sequence explained" - BBC
De rechten van de foto's in dit artikel liggen bij BBC en D. Anderson.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd