Fukushima: grijze rook, personeel geëvacueerd, radioactief voedsel

In Japan zijn er nog steeds problemen met de kerncentrale Fukushima. Hoewel twee van de zes reactoren weer over stroom beschikken, geldt dit nog niet voor de andere vier reactoren. Vandaag kwam er een tijdlang grijze rook uit de derde reactor. Japanse media melden dat er ook rook te zien is bij de tweede reactor.

Anderhalve week na de aardbeving en de tsunami heerst er optimisme. Japanse autoriteiten en kenners beweren dat de situatie bij de kerncentrale langzaam verbetert.

Robot
Hoewel de straling op sommige plekken te hoog is voor mensen, hebben de Japanners de beschikking voer een speciale robot: Monirobo. Deze speciale robot kan onder extreme omstandigheden werken, zoals in een omgeving met veel geïoniseerde straling. Monirobo weegt 600 kilo en legt 2,4 kilometer per uur af. De robot heeft sensoren, een speciale grijparm en een stralingsdetector.

Voedsel
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO maakt zich zorgen over het voedsel in Japan. Er is een verhoogde dosis radioactiviteit aangetroffen in spinazie, melk en leidingwater. Radioactief jodium in leidingwater kan bij kinderen leiden tot de ontwikkeling van schildklierkanker.

Veel doden, nog meer vermisten
Het aantal doden door de tsunami en de aardbeving is gestegen tot meer dan 8.600. De kans is groot dat dit aantal nog flink stijgt, aangezien er meer dan 13.000 mensen worden vermist.

Overzicht
Japan werd afgelopen vrijdag getroffen door een zware aardbeving en een tsunami. De back-up-generatoren van de Fukushima-kerncentrale faalden, waardoor de werknemers er niet in slaagden om de nucleaire kernen te koelen. De afgelopen dagen lekte er veel straling uit, maar waarschijnlijk komt het aantal dodelijke slachtoffers niet in de buurt van de Tsjernobyl-ramp.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd