Futuristische concepten in de ruimte

Dankzij technologische vooruitgangen zijn veel futuristisch concepten tegenwoordig haalbaar. Als we enkel kijken naar ideeën die boven de aardse atmosfeer te realiseren zijn, dan liggen er genoeg pareltjes te wachten om uitgevoerd te worden. Scientias.nl verzamelt enkele futuristische, maar haalbare concepten voor in de ruimte.

Ruimtehotel
Een rondje om de aarde in 80 minuten; dat biedt het eerste ruimtehotel ter wereld aan. Boek nu alvast een kamer in het Galactic Suite ruimtehotel, dat over enkele jaren opent. Het is logischerwijs het duurste hotel ooit. Voor vier miljoen dollar kunt u drie nachten aan boord van het ruimtehotel slapen. Gasten krijgen een speciaal ruimtepak met klittenband aan, zodat ze zonder problemen door het hotel kunnen manouevreren. Ook douchen is een beleving, want de waterdruppels vallen niet naar beneden, maar zweven om je heen.

Een ander ruimtehotel is de Genesis-2 (zie foto rechts). Dit concept komt uit de hoge hoed van Robert Bigelow. Bigelow, die veel hotels bezit in Las Vegas, hoopt dat zijn ruimtehotel in 2015 bezocht kan worden. Het is dus spannend welk hotel het eerste ruimtehotel gaat worden: Galactic Suite of Genesis-2?

Ruimtelift
Nog iets futuristischer is de ruimtelift. Hoewel Japan een ruimtelift wil bouwen die 36.000 kilometer omhoog kan, zijn er nog steeds geen concrete plannen om een ruimtelift te bouwen. Een ruimtelift is een gigantische lift, die begint op aarde en eindigt in de ruimte. Aangezien satellieten, ruimtesondes en mensen via een kabel de ruimte in gaan is er geen raket nodig en kan er veel brandstof bespaard worden. Het idee is in 1895 bedacht door de Russische wetenschapper Konstantin Tsiolkovski. Hij keek naar de Eiffeltoren en dacht dat het ooit mogelijk zou moeten zijn om een ruimtekasteel te bouwen van 35.800 kilometer hoog.
Is een ruimtelift ooit haalbaar? Ja! De kostprijs van dit project is zo’n vijf tot zeven miljard dollar. Gezien de lage prijs om materialen in de ruimte te brengen, verdient een bedrijf dit bedrag in circa tien tot twintig jaar terug.

Afval opruimen
Om de aarde zweeft heel erg veel ruimteafval. Hoe gaan we dat ooit allemaal opruimen? Star Inc. heeft een interessant idee: een ruimtevaartuig met netten erachter dat de ruimte schoon ‘dregt’. Een Electrodynamic Debris Eliminator krijgt 200 netten om afval dicht bij de aarde te verzamelen. Twaalf EDDE’s zouden in zeven jaar 2500 kleine stukjes afval kunnen opruimen.
Er zijn enkele nadelen. Ten eerste bestaat er een kans dat EDDE satellieten uit de ruimte haalt. China is bang dat de Verenigde Staten militaire satellieten van het communistische land naar beneden halen. Ten tweede is de kans groot dat twee EDDE’s op elkaar botsen.

Zonnescherm
De aarde warmt in hoog tempo op. Als het zo doorgaat, dan sterven veel dieren uit (met grote gevolgen voor de voedselketen)en worden bepaalde gebieden op aarde onleefbaar. Stel, de stijging van CO2 in de atmosfeer is niet tegen te houden, dan moeten we iets anders verzinnen om de aarde af te koelen.
Ken Caldeira van het Carnegie Instituut heeft een interessant idee: een zonnescherm. Dit scherm wordt in de ruimte geplaatst tussen de zon en de aarde. Aangezien het scherm licht en straling van de zon tegenhoudt, koelt de aarde iets af. Caldeira beweert dat een scherm in tien jaar tijd de aarde afkoelt naar temperaturen van begin 20ste eeuw.
Misschien kan een zonnescherm ook gebruikt worden om energie op te wekken, alhoewel dat het kostenplaatje misschien weer fors omhoog duwt.

SpaceShipTwo
Van alle ideeën die we besproken hebben is dit idee – de SpaceShipTwo – het meest realistische idee. SpaceShipTwo is een comercieel ruimtevaartuig voor suborbitale ruimtevluchten. Op dit moment worden er al testvluchten uitgevoerd met de SpaceShipTwo, dus het is een kwestie van enkele jaren tot de eerste passagiers naar boven gaan.
Een ticket kost 200.000 dollar. Wanneer een passagier een ticket heeft gekocht, dan krijgt deze persoon een ruimtereis van 2,5 uur. Tijdens de vlucht in de SpaceShipTwo bereiken passagiers een hoogte van 24.000 meter. Passagiers ervaren zes minuten microzwaartekracht, oftewel bijna gewichteloosheid. In die tijd mogen passagiers hun gordels los doen en rondzweven.

Bronmateriaal

Bronnen staan in het artikel.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd