Fysici slaan informatie op in de kern van een atoom

Fysici zijn erin geslaagd om informatie bijna twee minuten op te slaan in de kern van een atoom. Dit is een grote stap vooruit in de richting van piepkleine geheugenkaarten. Er is echter één probleem: de computer vereist een temperatuur van circa -270 graden Celsius (slechts 3,2 graden boven het absolute nulpunt) en een magnetisch veld dat 200.000 keer krachtiger is dan dat van de aarde.

De nieuwe mijlpaal is een grote sprong voorwaarts in de wereld van de spintronica, waarbij gegevens worden opgeslagen in het magnetische kompas van atomen. Meestal worden de gegevens opslagen door de draairichting van elektronen te manipuleren, maar het probleem is dat gegevens dan niet lang meegaan. Vaak blijven de gegevens slechts enkele microseconden op de ‘harde schijf’ staan.

Wetenschappers hebben het probleem opgelost door gegevens niet op te slaan door de draairichting van elektronen aan te passen, maar door data in de kern van een atoom te bewaren. Het team gebruikte elektromagnetische golven om elektronen een bepaalde draai te geven. Daarna gebruikten ze radiogolven om de draai vast te leggen in de kern van een fosfor-atoom. Daar bleef de informatie 112 seconden intact.

WIST U DAT…

In de toekomst hopen wetenschappers het record van 112 seconden te verbreken. De grote vraag is: worden atomen ooit gebruikt om gegevens op te slaan of blijft het voor altijd een illusie? Er zijn wel eens gekkere dingen gebeurd in de wereld van de wetenschap, dus kijk er niet van op als zogenaamde ‘atoomcomputers’ in de verre toekomst in de winkel liggen.

Afbeelding: Victormoz via Wikipedia.org

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd