Gaat wifi de komende tien jaar 1000 keer sneller worden?

Dankzij het Internet of Things en de explosieve groei van draadloze apparaten is het belangrijk dat draadloos internet (wifi) sneller wordt. Nederlanders werken in een lab van TU Eindhoven aan wifi van de toekomst.

In ieder huishouden zijn er straks draadloze apparaten die via het internet (met elkaar) communiceren. Je Sonos-speaker is direct verbonden met Spotify, de robotstofzuiger checkt of alle plekken goed zijn gezogen en de koelkast stuurt een Whatsapp-bericht naar je telefoon met het boodschappenlijstje. Oh ja, en dan gebruik je ook nog een iPad, mobiele telefoon, laptop en ‘smart’ televisie om het internet af te struinen. Dit betekent dat de komst van razendsnelle wifi noodzakelijk is.

Wetenschappers van de TU Eindhoven hebben een nieuwe laboratoria gebouwd, die komende maandag officieel worden geopend. De nieuwe labs bevinden zich op de zevende verdieping van het nieuwe universiteitsgebouw Flux. “We hebben hier het meest geïntegreerde wireless-lab in heel Europa”, zegt CWTe-directeur en hoogleraar Peter Baltus. “We hebben hier alle labs en disciplines bij elkaar die je nodig hebt om draadloze systemen als geheel te bestuderen, en dat is vrij uniek.” De laboratoria zijn elektromagnetisch afgeschermd van de buitenwereld, waardoor er geen straling binnenkomt. Omdat de speciale ramen elektromagnetische velden tegenhouden, is het lab ingeblikt. Hierdoor kunnen er betrouwbare en nauwkeurige metingen gedaan worden.

Afbeelding: Bart van Overbeeke.
Afbeelding: Bart van Overbeeke.

Eén van de doelstellingen van het CTWe is om wifi met een snelheid van 1 terabit (oftewel 1000 gb) per seconde te realiseren. Dit is duizend keer sneller dan het huidige wifi. Baltus: “Dat is hard nodig, want er komen steeds meer draadloze apparaten bij op het netwerk. Die moeten allemaal snel verbonden zijn en ze mogen elkaar bovendien niet storen. Sneller, goedkoper en zuiniger, dat is daar we continu aan werken”

Draadloze sensoren
Baltus verwacht dat er in de toekomst draadloze sensoren verschijnen, die geen stroom nodig hebben. Het is een ontwikkeling waar we enkele jaren geleden al over schreven op Scientias.nl. Een sensor kan wifi-signalen direct omzetten in energie, waardoor deze sensor altijd werkt. Daarnaast is het zo mogelijk om apparaten – bijvoorbeeld mobiele telefoons of laptops – draadloos op te laden. De techniek werkt eigenlijk net zoals een zonnepaneel energie uit licht omzet in elektriciteit, alleen zetten de draadloze sensors radiogolven om in elektriciteit. De efficiëntie is ongeveer gelijk als zonnepanelen: 37 procent.

De draadloze sensoren kunnen overal gebruikt worden. Nu heb je één thermostaat in de kamer, die de temperatuur meet. De draadloze sensoren kunnen op veel plekken in huis geplakt worden, waardoor de temperatuur overal stabiel is, zonder dat er een draadje aan te pas komt. Maar er is meer: een draadloze sensor kan meten of het tijd is om de dakgoot te legen, wanneer er sprake is van een lekkage en of er veel pollen in de lucht zitten.

Terahertz-technologie
Ook focust het CWTe zich op de ontwikkeling van terahertz-technologie. Terahertz staat voor 1000 miljard trillingen per seconde. Wetenschappers hopen met dit elektromagnetische frequentiegebied kleine en goedkope technologie te ontwikkelen voor wapendetectie en haarscherpe medische beeldvorming.

Bedrijfsleven
Niet alleen onderzoekers van de TU Eindhoven, maar ook bedrijf kunnen gebruik maken van de CWTe Labs. “We hopen dan ook dat meer bedrijven onderzoek met ons komen doen”, vertelt Baltus.

Bronmateriaal

TU/e opent groot nieuw lab voor onderzoek naar ‘wireless’- Persbericht TU Eindhoven
Foto's: Bart van Overbeeke

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd