Galactische supervulkaan in actie

Eyjafjallajokull was al een flinke vulkaan, maar heeft u ooit een galactische supervulkaan in actie gezien? Nu wel! NASA’s Chandra röntgenobservatorium en NSF’s Very Large Array hebben samen bijgedragen aan een prachtige foto van het sterrenstelsel M87. Dit sterrenstelsel ligt in het hart van het Virgocluster, een groep met duizenden sterrenstelsels.

Messier 87 bevindt zich op een afstand van zestig miljoen lichtjaar en is iets groter dan onze Melkweg. Toch bevat M87 veel meer bolvormige sterrenhopen. Onze Melkweg heeft 150 bolvormige sterrenhopen, M87 4.000 tot 15.000.

Het gebied rondom M87 is gevuld met gloeiend gas, dat op de onderstaande foto een blauwe kleur heeft. Als dit gas afkoelt, dan valt het in het centrum van het sterrenstelsel. Het gas blijft afkoelen, dan worden er op een gegeven moment nieuwe sterren gevormd.

Toch verstoren jets dit proces. Jets – plasmastromen die door zwarte gaten worden uitgestoten – tillen het koele gas op, waardoor schokgolven ontstaan. Deze interactie is vergelijkbaar met die van de Eyjafjallajokull-vulkaan in IJsland. Heet gas wordt door de lava geblazen, waardoor grijze rook uit de vulkaan komt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd