Gebarentaal via de mobiele telefoon

 TECHNOLOGIE  Wetenschappers zijn er in geslaagd om een mobiele telefoon te creëren, waarmee doven en slechthorenden door middel van gebarentaal met elkaar kunnen communiceren. Doven en slechthorenden kunnen niet normaal telefoneren met een mobiele telefoon en zijn voornamelijk afhankelijk van de sms-functie.

“Dove mensen kunnen sms’en, maar als sms’en zo fantastisch was, dan zouden mobiele telefoons overbodig zijn”, meent Cornell professor Sheila Hemami. “De reden dat wij van onze mobiele telefoon houden, is omdat mensen liever praten.” De technologie die Hemami en haar team hebben ontwikkeld gaat verder dan gemak. Dove mensen kunnen nu draadloos met elkaar communiceren in hun eigen taal.

Het project – Mobile ASL (American Sign Language) – startte vier jaar geleden. Het eerste prototype telefoon werd vorig jaar uitgebracht en is nu in handen van 25 dove mensen in de omgeving van Seattle. De techniek maakt gebruik van videoconferentie. De bellers zien elkaar dus via het schermpje. Toch liep het team tegen enkele problemen op. De videobeelden moeten namelijk zo scherp mogelijk zijn om op een afstand te zien. Dit vraagt om een snelle verbinding. Daarnaast was de lage accuduur een probleem. Dit is opgelost door het aantal frames per seconden te variëren, afhankelijk van wie aan het gebaren is en wie kijkt.

De onderzoekers hebben gewerkt met een standaard 2G-netwerk. Dit is houtje-touwtje werk, want zo’n netwerk kan slechts 15 tot 20 kilobyte per seconde verzenden en ontvangen. In vergelijking: een video op YouTube heeft ongeveer 600 kilobyte per seconde nodig om te reizen. Digitale televisiebeelden komen binnen met een snelheid van zes tot tien megabyte per seconde.

Uit het onderzoek met de proefkandidaten bleek dat doven en slechthorenden het meest letten op het gezicht en de handen van de ander. Gezichtsuitdrukkingen voegen veel informatie toe aan gebarentaal. De mobiele technologie zendt de gezichten en de handen het scherpst door, de achtergrond en het torso minder scherp.

Momenteel proberen de onderzoekers om de prijs te verlagen, zodat de software gemakkelijk geïntegreerd kan worden in mobiele telefoons. Telefoons zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken is het hoofddoel van het project. Hemami: “We willen dat dove mensen hun moeder kunnen bellen en een fijn gesprek hebben.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd