Geblinddoekte dolfijnen kunnen elkaar imiteren

dolfijnDolfijnen blijven mensen verbazen. Nu blijkt dat dolfijnen elkaar kunnen imiteren, ook al is de ander niet zichtbaar. Hoe? Blijkbaar maakt een dolfijn niet alleen gebruik van zicht om de partner in de gaten te houden, maar gebruikt het zoogdier ook geluid. Wellicht herkent het dier bepaalde geluid of gebruikt een dolfijn echolocatie om bewegingen te traceren.

Voor het experiment gebruikten onderzoekers van het Dolphin Research Center in Folrida de getrainde dolfijn Tanner. Deze dolfijn is zeer goed in het imiteren van andere dolfijnen. Wanneer de trainer van Tanner een beweging maakt met de hand, dan doet Tanner precies wat de dolfijn naast hem doet. De onderzoekers besloten om de dolfijn een keer te blinddoeken, zodat hij zijn partner niet kon zien. Wat blijkt: Tanner deed de andere dolfijn aardig goed na. Soms zat hij er even iets naast, maar erg veel scheelde het niet.

“Wellicht herkent Tanner kenmerkende geluiden die bij bepaalde bewegingen horen”, zegt teamlid Kelly Jaakkola. “Zo herkent u wanneer iemand zijn handen klapt of op de grond stampt. Waarschijnlijk is een dolfijn ook in staat om geluiden te herkennen. Of hij gebruikt echolocatie.”

Wanneer Tanner geblinddoekt was, gebruikte het dier echolocatie vaker dan normaal. Toch bleek hij niet altijd in staat om de juiste beweging te identificeren door deze techniek te gebruiken. Het team denkt dan ook dat Tanner een combinatie van geluiden en echolocatie gebruikte.

Bekijk de video hieronder om de geblinddoekte dolfijn Tanner aan het werk te zien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd