Gedeeltelijke zonsverduistering mogelijk toch te zien

zonsverduistering

Kunnen we morgen vanuit Nederland en België de zonsverduistering bekijken of is het verstandig om een ticket naar het buitenland te kopen? Meteorologen zijn er nog niet uit, maar de kans is groot dat we gewoon thuis kunnen blijven.

Op vrijdagochtend is er een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar. De maan beweegt tussen de zon en de aarde en bedekt hierdoor ruim 80% van het oppervlak van de zon. Wie een eclipsbrilletje draagt, ziet dat er ogenschijnlijk een grote hap uit de zon is genomen. De zonsverduistering van vrijdag 20 maart is de mooiste verduistering sinds 2003. Op 31 mei 2003 werd 83% van de zon bedekt. In 2021, 2022 en 2025 zijn er opnieuw gedeeltelijke zonsverduisteringen vanuit de Benelux zichtbaar, maar dan wordt niet meer dan 24% van de zon bedekt.

De gedeeltelijke zonsverduistering is morgen in heel Europa zichtbaar.
De gedeeltelijke zonsverduistering is morgen in heel Europa zichtbaar.

Meteorologen voorspellen dat de zonsverduistering in delen van Nederland en België te zien zal zijn. Zo verwacht het KNMI dat de laaghangende bewolking en mist in de loop van de ochtend geleidelijk oplost in Nederland, waardoor de zon op steeds meer plaatsen tevoorschijn komt. In de kustprovincies blijft de bewolking wat langer hangen door wolkenvelden van zee, aldus Weeronline.nl. De situatie in België zal niet anders zijn, meldt Meteo.be. De bewolking breekt in de ochtend open en de zon laat zich zien.

Wil je vrijdag niet een gedeeltelijke, maar een volledige zonsverduistering aanschouwen? Dan heb je een boot nodig. Op een dunne strook over de Atlantische Oceaan – die tussen IJsland en Groot-Brittannië begint en naar de noordpool loopt – zal de totale zonsverduistering te zien zijn. Mits het daar niet bewolkt is, natuurlijk.

Bronmateriaal

Diverse websites van meteorologische diensten, zie bron.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd