Geef de landingsplaats van Philae een naam!

landingsplek

Onlangs koos ESA een mooi plekje uit op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Op dat plekje gaat lander Philae voet aan de grond zetten. Er is alleen één probleem: dat plekje heeft nog geen naam. En daarom wendt ESA zich nu tot het grote publiek.

Weet jij een leuke naam voor de landingsplek van Philae? Haast je dan naar de website van ESA en vul het formulier in. Misschien krijgt de landingsplek – die halverwege volgende maand ongetwijfeld wereldnieuws wordt – de naam die jij bedacht hebt. Naast je persoonlijke gegevens en de bedachte naam moet je ook een korte verklaring achterlaten waaruit blijkt waarom jij deze naam zo geschikt vindt voor Philae’s landingsplaats.

Meer namen

Het is niet voor het eerst dat ESA tijdens de Rosetta-missie op zoek is naar een naam. Eerder gaf de Europese ruimtevaartorganisatie bijvoorbeeld al een naam aan een kei op de komeet 67P/C-G. De kei kreeg de naam Cheops en ESA stelde toen zich voorgenomen te hebben alle kenmerken op het oppervlak van de komeet aan te duiden met een Egyptische naam.

Haast je!
Jouw naam indienen kan tot 22 oktober (oftewel overmorgen!). Op 3 november kiest ESA een winnaar. Wie deelneemt aan de wedstrijd maakt niet alleen kans om de landingsplek van Philae van een naam te voorzien, maar maakt tevens kans de landing vanuit ESA’s Mission Control Centre in Darmstadt (Duitsland) mee te mogen maken.

De voorwaarden
Schiet je al een leuke naam te binnen? Kijk dan even goed of deze geschikt is. De naam moet namelijk aan een aantal eisen voldoen. Zo mag de landingsplek niet vernoemd worden naar een persoon – ongeacht of die persoon nu nog in leven is of niet. Mythische namen met een algemeen bekende symbolische betekenis zijn wel toegestaan.

Ruimtesonde Rosetta vergezelt komeet 67P/C-G momenteel op zijn reis richting de zon. Op 12 november zal de ruimtesonde lander Philae loslaten, waarna deze gaat proberen om op het oppervlak van de komeet te landen. Een wereldprimeur: nog nooit heeft een door mensen gebouwde lander een bezoek gebracht aan een komeet.

Volg al het nieuws over Rosetta
Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws!

Bronmateriaal

"Name Rosetta mission's landing site" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd