‘Geen enkel bewijs dat homeopathie werkt’

Hoewel veel mensen er gebruik van maken, is er geen enkel bewijs dat homeopathie werkt. Dat concludeert het KCE.

Het KCE (Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg) is een Belgische organisatie die beleidsmakers op basis van onderzoeken adviseert als het gaat om de gezondheidszorg. De organisatie analyseerde internationale wetenschappelijke onderzoeken naar homeopathie en moet concluderen dat er geen overtuigend bewijs is dat het werkt.

Hoe werkt het?

Bij homeopathie worden ziektes bestreden door mensen extreem verdunde stofjes die ziektes veroorzaken toe te dienen. Samuel Hahnemann (zie foto) wordt gezien als de grondlegger van de alternatieve geneeswijze.

Mensen kunnen om allerlei redenen hun toevlucht zoeken tot de homeopathie. Sommigen komen er met milde klachten zoals een allergie terecht. Anderen met psychische problemen. En er zijn ook zeker mensen die baat hebben bij de homeopathie, zo moet het KCE concluderen. Maar dat is een placebo-effect. De behandeling zelf helpt de patiënt niet verder, maar het idee dat die behandeling dat zou doen, wel.

Volgens het KCE is er dan ook geen enkele reden voor zorgverzekeraars om homeopathische geneeswijzen te vergoeden. In Nederland wordt homeopathie niet standaard vergoed. Wel bieden veel verzekeraars het in een aanvullende verzekering aan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd