Geen futen meer op Madagascar

De Madagaskardodaars, een kleine watervogel die enkel voorkomt op het eiland Madagascar, is uitgestorven. Dat heeft de milieugroep BirdLife International woensdag bekendgemaakt. Waarschijnlijk zijn de futen verdwenen doordat vissers netten gebruikten om te vissen. Daarnaast aten baarzen kuikens van de futen op. Dit zagen biologen nog niet eerder in dit gebied.

Het is alweer 25 jaar geleden dat voor het laatst een fuut is gezien op het eiland. Men wilde er echter niet al te snel vanuit gaan dat het dier was uitgestorven, omdat de leefomgeving van de vogel moeilijk te doorzoeken is. “Het zou erg gênant geweest zijn als we hadden verklaard dat het dier was uitgestorven en twee jaar later opeens toch weer opduikt,” vertelt Martin Fowlie van BirdLife.

Ook de Zapata-ral, een dier dat in het westen van Cuba leeft, wacht hetzelfde lot. Het wordt door mangoesten en meervallen bedreigd, dieren die, net zoals de baarzen, geen dieren zijn die van oorsprong in het gebied leefden.

Gelukkig is er ook nog goed nieuws. Er zijn namelijk enkele diersoorten die zich ook herstellen van dergelijke situaties, zoals de goudvink en de Colombiaanse papegaai, die profiteren van maatregelen die bedoeld zijn om de soort te behouden.

Bronmateriaal

BirdLife International

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd