Geen kruisje op uw hand maar een gebalde vuist om iets niet te vergeten

vuisten

Misschien zorgt het voor extra concentratie; met een gebalde vuist onthoudt u dingen beter. Maar dan gaat het wel om uw rechterhand. Wetenschappers ontdekten pasgeleden dit fenomeen. En het lijkt erop dat het echt werkt.

Uw vuist ballen: daarmee laat u niet alleen maar zien dat u de kracht ergens voor heeft. U laat ook zien dat u op het punt staat iets goed te onthouden. Het onderzoek dat in wetenschapsblad PLoS ONE staat, toont aan dat we met onze gebalde rechtervuist een sterkere herinnering vormen. En met een gebalde linkervuist deze herinnering later beter kunnen terughalen.

Links en rechts
“Eén vuist ballen verhoogt de activiteit in de frontaalkwab van de tegenovergestelde hersenhelft,” leggen de onderzoekers uit. Dit betekent dat de linkerhemisfeer reageert op het ballen van de rechtervuist, en andersom. Het linker prefrontale deel heeft verband met codering en de rechterkant met terughalen van episodische herinneringen. Dit wetende, dachten de onderzoekers dat het wel eens zou kunnen zijn dat bij het ballen van de rechtervuist informatie beter wordt opgeslagen (linkerhemisfeer) en bij het ballen van de linkervuist de informatie beter terug gehaald werd (rechterhemisfeer).

Woorden onthouden
Voor het onderzoek splitsten de onderzoekers de deelnemers in vier groepen. Alle groepen moesten eerst woorden uit het hoofd leren om deze vervolgens uit een lijst met 72 woorden terug te halen. Alle vier de groepen balden een vuist. De ene groep de rechtervuist ongeveer 90 seconden voor het van buiten leren van de woordenlijst en hetzelfde direct voor het terugvinden van de woorden in de langere woordenlijst. Een andere groep deed hetzelfde, maar dan met de linkervuist. De twee overige groepen deed dit ook maar balden de ene keer de linkervuist en de andere keer de rechtervuist. Een vijfde groep, de controlegroep, balde de vuisten niet. Het bleek dat de groep die bij het van buiten leren van de woorden de rechtervuist balde en bij het terughalen van de woorden uit het geheugen de linkervuist balde, het best presteerde. De prestatie was ook beter dan de controlegroep die geen enkele vuist balde. Het verschil was niet heel groot, maar het was er wel.

Lichaamsbeweging
“Simpele lichaamsbewegingen – door kort de werking van het brein te veranderen – kunnen het geheugen verbeteren,” zegt Ruth Propper van de Montclair State University. De onderzoekers denken dat het ballen van de vuist hetzelfde specifieke breindeel activeert als het deel betrokken bij het vormen van geheugen. Door de activering van dat deel slaat het zaken beter op. Eigenlijk bent u dus zelf niet geconcentreerder, maar zijn uw hersenen dat wel.

In de toekomst willen Propper en haar collega’s onderzoeken of dit fenomeen ook andere vormen van cognitie kan verbeteren. “Bijvoorbeeld verbaal of ruimtelijke inzicht,” zegt de hoofdonderzoekster. De schrijvers van het paper benadrukken dat het nodig is om hun resultaten nog te testen op het onthouden van andere dingen dan woorden, zoals visuele stimuli en het herinneren van een gezicht, of ruimtelijke taken zoals het herinneren waar sleutels liggen.

Bronmateriaal

"Clenching right fist may give better grip on memory" – Montclair State University (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ibai Lemon (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd