Geen reden om zonnebrandcrème met nanodeeltjes te mijden

Nieuw onderzoek stelt vast dat de zonnebrandcrème veilig en effectief is en dat de nanodeeltjes niet de huid binnendringen.

Nano-technologie is niet iets van de toekomst: het wordt al volop gebruikt. Onder meer in je zonnebrandcrème. In die crème zitten bijvoorbeeld zinkoxide-nanodeeltjes. Deze nanodeeltjes filteren UV-licht en beschermen zo de huid.

Zorgen
Maar sinds een aantal jaren zijn deze nanodeeltjes in zonnebrandcrème onderwerp van discussie. Zijn ze wel veilig? Dringen die metaaloxiden de huid niet binnen? Die discussies werden nog eens aangezwengeld toen in 2008 uit onderzoek bleek dat nanodeeltjes het geverfde oppervlak van gelakt staal konden doen verbleken. Als nanodeeltjes daartoe in staat waren, wat zouden ze dan wel niet allemaal op en misschien zelfs onder onze huid aanrichten?

Geen bewijs
Een nieuw onderzoek – verschenen in het blad Medical Journal of Australia – stelt de consument nu echter gerust. Uit een analyse van onderzoeken naar nanodeeltjes in zonnebrandcrème blijkt dat er geen bewijs is dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo tonen tal van onderzoeken aan dat de nanodeeltjes niet door de huid heen dringen.

WIST JE DAT…

Vrije radicalen
Ook de bewering dat de nanodeeltjes zorgen voor meer vrije radicalen in de huid, veegt het nieuwe onderzoek van tafel. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in het slechtste geval kunnen leiden tot beschadigingen aan cellen en weefsels. Het nieuwe onderzoek benadrukt dat experimenten met menselijke cellen in het lab laten zien dat zinkoxide-nanodeeltjes er juist voor zorgen dat de vrije radicalen afnemen.

Veilig en effectief
Samenvattend stelt het onderzoek dat zonnebrandcrème met daarin nanodeeltjes effectief en veilig is. En het is belangrijk dat mensen dat weten, zo vindt onderzoeker Paul Wright. Het is immers niet de bedoeling dat mensen de zonnebrandcrème straks gaan mijden en zo een verhoogde kans op huidbeschadigingen en kanker lopen.

Maar hoe zit het dan met dat ene rapport dat melding maakt van nanodeeltjes die de verf op staal lieten verbleken? Een kwestie van appels met peren vergelijken, vindt Wright. De nanodeeltjes moesten daartoe namelijk wel een tijdje op het staal verblijven en dat doen de nanodeeltjes op onze huid – die continu dode huidcellen afstoot – zeker niet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd