Geen tweede titel voor Nederlandse voetbalrobots

robotvoetbal

De voetbalrobots van de TU Eindhoven zijn er niet in geslaagd om voor een tweede keer de wereldtitel in de wacht te slepen. In een bloedstollende finale verloor het Nederlandse voetbalrobotteam na verlenging met 2-3 van het Chinese team ‘Water’.

De wedstrijd van gisteren lijkt op papier op de finale uit 2011. Ook toen gingen de Nederlandse voetbalrobots naar huis met zilver, na een nederlaag van 5-6 tegen hetzelfde Chinese team.

Finale
Tijdens de finale zat iedereen op het puntje van zijn stoel. In de eerste minuut van de wedstrijd scoorden de Chinezen het eerste doelpunt. Nog voor de rust kwam de Nederlandse tegentreffer en dat bracht de stand op 1-1. In de tweede helft kwam Water op voorsprong, waarna de Eindhovense voetbalrobots net voor het laatste fluitsignaal de gelijkmaker maakten. In de verlenging scoorde China nog een doelpunt, waarmee de eindstand 2-3 werd.

“Het hele toernooi hebben we mooi voetbal gespeeld maar het blijft balen dat we niet hebben kunnen winnen”, vindt teamcaptain Robin Soetens. “Uiteindelijk wist het Chinese team toch efficiënter met de kansen om te gaan. We hebben laten zien dat de TU Eindhoven bij de wereldtop hoort op het gebied van robotica.”

China wint het WK, Nederland eindigt op de tweede plek.
China wint het WK, Nederland eindigt op de tweede plek.

Speciale robot
Eindhoven werkt al jaren aan het verbeteren van haar robotvoetbalteam. “Onze robot, de TURTLE, heeft een ingebouwde camera die 360 graden kan zien, dus hij ziet alle hoeken van het veld”, vertelt Soetens tegen Scientias.nl. “Hij rijdt op speciale wieltjes, waarmee hij om zijn eigen as kan draaien. De balbehandeling wordt gevormd door kleine wieltjes voorop de robot, hiermee dribbelt hij met de bal. En schieten doet hij met de schietlepel, deze schiet tegen de bal aan waarmee een lobje of vlak schot gemaakt kan worden.”

In Eindhoven
Dit jaar was RoboCup 2013 extra bijzonder, omdat het plaatsvond in Eindhoven. 2.500 deelnemers uit veertig landen streden vijf dagen lang met allerlei soorten voetbalrobots, zorgrobots, reddingsrobots en dansrobots in vijftien verschillende competities. “Het was fantastisch om zo’n groot toernooi naar Eindhoven te krijgen en daarmee op zulke grote schaal techniek te kunnen promoten”, vertelt organisator René van de Molengraft. In totaal ontving RoboCup 2013 40.000 bezoekers, waarvan er 5.000 kwamen kijken naar de finale. Soetens: “Het is een geweldige eer om in Eindhoven voor bijna vijfduizend mensen een thuiswedstrijd te spelen. Robotvoetbal is echt een publieksport geworden.”

2050
Ieder jaar worden de regels steeds moeilijker gemaakt zodat ieder land wordt gestimuleerd om de robots steeds ‘menselijker’ te laten voetballen. Uiteindelijk is het doel om in 2050 het winnende (menselijke) team van het WK met robots te verslaan.

Bronmateriaal

Persbericht TU Eindhoven + interview Scientias.nl + archief Scientias.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd